Belföld

Orbán Viktor: Az inflációt az európai politika hozta össze

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt.

Orbán Viktor: Az inflációt az európai politika hozta össze
Az infláció ellen dolgozunk, jelentette ki a kormányfő a Kossuth Rádióban
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A kormányfő a beszélgetés elején elmondta, az inflációt az erurópai politika hozta össze.

„Amíg a háború tart, addig a gazdasági állapotok nem lesznek olyanok, mint amilyennek szeretnénk. Ha azonnal véget érne a háború, akkor jelentősen javulna a gazdasági helyzet."

A miniszterelnök hozzátette: a szankciók tovább rontották a gazdasági helyzetet, ami miatt nemcsak a háborús felek szenvednek, hanem egész Európa is.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az egész háborús helyzet igazságtalan Magyarország számára, hiszen hazánk a kezdetektől ellenezte a háborút. A konfliktus lezárását illetően elmondta azt is: Joe Biden amerikai elnöknek lenne lehetősége leállítani a háborút, ha lenne ilyen szándéka, de erre nem mutatkoznak jelek.

Objektum doboz

48 milliárdba kerül a tranzitdíj emelése

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az inflációban komoly szerepe van a nagykereskedelmi láncoknak, mert többet emeltek, mint amennyi indokolt lett volna. A kormányfő szólt arról is, hogy más országokban a benzinnél és más cikkeknél visszajött az ársapkák intézménye. Bízik benne, hogy az év végére egyszámjegyű lesz az infláció.

Szólt arról is, hogy erőseket gondolt akkor, amikor az ukránok megemelték a tranzitdíjat. Az ukránok egyik napról a másikra 3,5 szeresére emelték a tranzitdíjat, és ez 48 milliárd forintba kerül. A magángazdaság szereplői ezt pedig azonnal beépítik a benzin árába.

Ez vezethet a háború végéhez

A béketábor növekedése attól várható, ha az adott országokban az emberek kikényszerítik a békét.

Minél több gazdasági bajt okoz a háború, annál hangosabban teszik majd fel a kérdést, hogy miért csináljuk ezt? – mutatott rá a kormányfő.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a rezsicsökkentés fenntartása a mostani helyzetben nagyon sokba kerül, annak ellenére is, hogy idén csökkentek az árak, azonban mint rámutatott: a gazdasági helyzet romlása vezethet majd el a háború végéhez, hiszen Ukrajna nem tudná vívni a háborút, ha nem adnának ehhez pénzt és fegyvereket.

A háború kitörése óta nagyjából 180 milliárd eurót kapott Ukrajna, mégsem kerültünk közelebb a háború végéhez.

A családbarát fordulatról

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy mi úgy gondolkodunk, hogy a most született gyerekek 2103-ban is élni fognak, és ez meghatározza a döntésünket. Nem vagyunk sokan Európában, akik így gondolkodnak – tette hozzá. Akiknek nincsenek gyerekei, azokat ez nem érdekli, és gyakran ők vannak többen.

Éppen ezért nincsen demográfiai kérdés Európában a politika színterén – tette hozzá.

Másrészt egyesek szerint az egyén a legfontosabb a világban – mondta a kormányfő. Ha magamat teszem az első helyre, abból nem lesz család – tette hozzá. Orbán Viktor szerint akkor lesz változás, ha a világban azok lesznek többen, akik szerint nem az egyén áll a középpontban. A pénzügyi támogatások mellett a közgondolkodásnak is nagy szerepe van ebben.

A kormány célja, hogy akik gyereket vállalnak, anyagilag jobban éljenek, mint akik nem.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy 160 ezerrel több gyerek született a családpolitikai lépések miatt, de most már mindenkit az érdekel, hogyan lehetne még tovább jutni. „Nem szívesen beszélek a sikerekről, hanem a jövőbeli lépésekről" – mondta.

A kormányfő szerint nem szabad elfelejteni, hogy az olasz kormányfő is ott volt a demográfiai csúcson, és az ottani kabinet programja nagyban hasonlít a magyaréra. Nem ritkaság a magyar gondolkodás – tette hozzá.

Komoly esélyünk van arra, hogy Brüsszelben el tudunk érni egy családpolitikai fordulatot.

Brüsszel amerikai érdekeket képvisel

Orbán Viktor szerint egyre több ország és párt kritizálja a brüsszeli bürokráciát, mert nem áll ki az európai érdekek mellett.

Objektum doboz

Az ukrán gabonahelyzetről szólva például a kormányfő elmondta, hogy korábban jól átvertek minket, mert nem jutott el az ukrán gabona Afrikába, hanem itt maradt. Kiharcoltuk Brüsszelben, hogy az ukrán gabona nem maradhat itt, és ennek a tilalomnak a határideje ma jár le. Nemzeti hatáskörben mi meg fogjuk hosszabbítani ezt a behozatali tilalmat.

Brüsszel egész egyszerűen nem hajlandó az európai emberek oldalára állni, ebben az ügyben is amerikai érdekeket képvisel – mutatott rá a miniszterelnök.

Kapcsolódó írásaink