Belföld

Jordan B. Peterson: Az egyedül létezés pokol

A nyugati világ egy téves nézettől szenved – hívta fel a figyelmet az V. Budapesti Demográfiai Csúcson Jordan B. Peterson annak kapcsán, hogy a divatos nézettel szemben az ember önmagában nem lehet egészséges. Jól létezni csak közösségben lehet.

Jordan B. Peterson: Az egyedül létezés pokol
Jordan B. Peterson
Fotó: MH/Purger Tamás

A kanadai szakpszichológus szerint a mentális egészségre ma szubjektív dologként szokás gondolni. Ez egy téves koncepció. Nem vagyunk mentálisan egészségesek pusztán attól, ha jól meg vagyunk szerkesztve autonóm egyénként. Ugyanis az identitás nem csak önmagunkról szól – szögezte le.

Mint mondta, a létezés értelme és a valódi identitás természete valójában egy harmóniában fogható meg. Zenei hasonlattal élt, hiszen a zenében a különböző hangszerek nem öncélúan szólalnak meg, hanem az összecsengésükben nyernek értelmet.

Nem lehetünk valóban egészségesek, ha egyedül vagyunk, de akkor sem, ha a szeretteink, családtagjaink boldogtalanok. Az emberek intenzív módon szociális lények. Kapcsolódunk egymáshoz – hangsúlyozta, kiemelve, nem várhatjuk el, amit a korszellem sugall, hogy mindenkinek hozzánk kell alkalmazkodnia, mert önmagunkban tökéletesek vagyunk.

Akik a legkevésbé szociálisak, a pszichopata bűnözők, azok is megremegnek és összeomlanak az izolációtól, amikor egy magánzárkába kerülnek – húzta alá, ezzel is cáfolva a liberális és egzisztencialista autonómia elméleteket.

A modern állítás az, hogy én vagyok, aki vagyok. De ez nem működik, például egy házasságban. Folyamatosan meg kell tárgyalnunk az identitásunkat másokkal, a környezetünkkel. Csak akkor mondhatjuk, hogy az irány jó, hogy mentális egészségesek vagyunk, ha ezt megtesszük – mondta, s ebben, vagyis a közösségiségben jelölte meg az egyén célját és kiteljesedésének útját. Hozzátette: „Ha nincs cél, nincs magasabb érték, nincs remény. Hogyan tudjuk ezt megtalálni? A közösségi kapcsolatainkban!”

Ha valaki igazán szerencsés, talál valakit, aki mellett szilárdan ki tud állni. Normális körülmények között ezt egy monogám, gyermekközpontú családban élhetjük meg – szögezte le, majd azzal folytatta: „Ennek hiánya a káosz, a szorongás, a harcok – ez pedig nem jó körülmény a létezéshez.”

Ha egyedül vagyunk, a leggyengébb pillanatainkban nem vagyunk jó emberek, szükségünk van arra, hogy legyen mellettünk valaki, aki időről időre visszalökdös minket az útra. Különben csak sodródni fogunk, egy sivatagban bolyongani – mutatott rá.

Peterson szerint az embereknek szövetségesekre, brutálisan hosszú szövetségesekre van szüksége, egy transzcendens elköteleződésre – ez a házasság.

Az élet brutálisan nehéz, ezért összefogunk valakivel, mert együtt erősebbek vagyunk. Az embernek stabil társadalmi környezetre van szüksége, egyedül nem lehet egy életen át megállni a lábunkon. Még ketten is nehéz. Ezért van szükségünk családra és közösségekre – magyarázta, kifejtve, hogy a család az egyén és az állam, az egész társadalom sarokköve.

Az ember soha nem lesz elég érett, amíg valami nem lesz önmagánál fontosabb a számára: az érettségünkhöz ez kell egy partner, aki legalább annyira fontos, mint mi magunknak, majd egy gyermek, ami mindennél fontosabb. Ebben teljesedhetünk ki – fejtette ki a szakpszichológus.

A gyermek csoda. Szülőnek lenni transzcendens kötelesség és felelősség. A cél, amelyben megtalálhatjuk a valódi identitásunkat. Nem lehet mentális érettségről beszélni enélkül – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink