Belföld

Bulgária államfőjével tárgyalt Orbán Viktor

Bulgária szerepe egyre fontosabb számunkra

Az európai politikai helyzetről és energetikai ügyekről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Bulgária államfőjével tárgyalt Orbán Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Rumen Radev bolgár köztársasági elnök (középen, j-b) kezet fog a Bulgargaz és az MVM CEEnergy közti szándéknyilatkozat aláírása után a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én. Jobbra Fritsch László, az MVM CEEnergy vezérigazgatója, balra Denica Zlateva, a Bulgargaz ügyvezető igazgatója
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor hangsúlyozta: Bulgária szerepe a számunkra egyre fontosabb, hiszen tranzitországként elősegíti Magyarország energiabiztonságát, és ebben kiváló partnerünknek bizonyult.

A megbeszélésen szó volt a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozási kilátásairól, valamint az ukrajnai háború kapcsán a tűzszünet és a béketárgyalások fontosságáról is – mondta a sajtófőnök.

A bolgár államfő látogatása keretében aláírásra került egy szándéknyilatkozat a Bulgargaz és az MVM CEEnergy, valamint leányvállalataik közötti együttműködés megerősítéséről a földgázellátás és -kereskedelem területén a közép-kelet-európai és délkelet-európai régióban. A felek ez alapján összehangolják és megvitatják a cseppfolyósított földgáz beszerzésére valamint a földgáz továbbszállítására és értékesítésére vonatkozó megállapodásokat.

Kapcsolódó írásaink