Belföld

Gulyás Gergely: Az ukrán gabona tönkreteszi a magyar gabonapiacot

A miniszterelnökséget vezető miniszter összefoglalta a kormányülésen elhangzottakat.

Gulyás Gergely: Az ukrán gabona tönkreteszi a magyar gabonapiacot
Gulyás Gergely
Fotó: MH/Török Péter

Csütörtökön kezdődik a Budapesti Demográfiai Csúcs

A Demográfiai Csúccsal kapcsolatban elmondta: nagyon fontosnak tartják, hogy hazánk is be tud számolni azokról az eredményekről, amiket 2010 után sikerült elérni. Hozzátette: számtalan külföldi vendég lesz jelen, köztük az olasz elnök is,

Hozzátette: jelentős előrelépést sikerült elérni, „de még mindig nem tartunk ott ahol szeretnénk”.

Elmondta: az elmúlt évtizedben a termékenységi arányszám Magyarországon nőtt a legjobban az Európai Unión belül. 1,23 volt a termékenységi arányszám 2010-ben, míg 2021-ben már 1,59 volt.

„160 ezerrel lennénk kevesebben, ha nem történt volna semmi változás.”

Gulyás beszámolt arról is, hogy már készül a kormány új családpolitikai csomagja a városi csok átalakítása kapcsán.

Meg kell hosszabbítani az ukrán gabona behozatali tilalmát

A kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg a behozatali tilalmat – mondta a miniszter. Az ukrán gabonának az éhező afrikai országokban kell megjelennie, és nem az európai országokban – tette hozzá.

„Itt nem az európai szolidaritásról van szó, mert tönkreteszi az ukrán gabona a vele határos országok piacát.”

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szeptember 15-ével lejár az az időszak, amíg az Európai Bizottság elrendelte az ukrán gabona behozatali tilalmát az öt szomszédos országban. Ha a bizottság ezt nem hosszabbítja meg, "akkor kénytelenek leszünk nemzeti hatáskörben ilyen intézkedéseket bevezetni" - mondta.

Minden nehézség ellenére reális a kormány inflációs vállalása

Reálisan novemberben lehetséges az egy számjegyű infláció, de vannak aggasztó jelek is – mondta a miniszter. A benzinár magasabb mint korábban, és ennek az elsődleges oka az ukrán tranzitdíjemelés – mondta Gulyás.

Hangsúlyozta: ennek az elsődleges oka, hogy ötszörös áron kénytelenek behozni az ukrán csővezetéken keresztül az üzemanyagot, és ez a tranzitdíj-emelés minden ajánlásnak ellentmond, "miközben Ukrajnával számtalan területen vagyunk támogatóak".

A tárcavezető megjegyezte: csak az üzemanyagárban az elmúlt egy hónapban bekövetkezett változás eddig fél százalékkal növelte meg az inflációt.

10 évig megmarad a napelemeknél a korábbi elszámolási rendszer

„Mindenki számára aki ebbe a beruházásba úgy fogott bele, hogy az hat-nyolc éven belül megtérül, akkor ezt mi garantáljuk” – fogalmazott.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a napelemek területén 10 évig megmarad a korábbi elszámolási rendszer azoknál, akik szeptember 7-e előtt adtak be építési igényt.

Minden idők legösszetettebb mentőakcióján vannak túl a barlangi mentők

Szentkirály Alexandra kormányszóvivő gratulált a magyar barlangi mentőknek, akik sikeresen kimentették a több mint 1000 méteres mélységből az amerikai barlangászt Törökországban egy összetett mentőakció keretein belül.

Szentkirályi Alexandra kiemelte: a kormányzati szervek, háttérintézmények is mindenben igyekeztek segíteni a magyar mentők munkáját. A Honvédelmi Minisztérium a lehető legrövidebb időn belül biztosította a kiutazás megszervezését és a hazajutásukat is szervezi, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig 2,5 millió forintos forrást biztosított a mentőakcióra – mondta

„Ez a valaha történt legnagyobb mélységű és legbonyolultabb barlangi mentés volt” – fogalmazott.

Svédország is NATO-tag lesz?

A Mandiner kérdésére válaszolva Gulyás Gergely arról beszélt, ha Svédországban valóban általános iskolákban vetítik a lejárató videót, akkor

„Svédország mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást.”

Mint mondta, érdemes a frakcióülés előtt levetíteni a kisfilmet a Fidesz és a KDNP képviselőinek, akik a svédnél egy jóval sokszínűbb közéletben küzdenek meg négyévente képviselői mandátumukért, és ezt követően hozzanak döntést maguk a parlamenti képviselők arról, hogy támogatják-e Svédország NATO-csatlakozását, egy olyan országét, amely azt állítja rólunk, hogy nem vagyunk demokrácia. Ezt javasolni is fogja Kocsis Máté frakcióvezetőnek.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink