Belföld

Elítélte a törvényszék a nőt, aki megölte újszülött gyermekét

A Miskolci Törvényszék tizenöt év fegyházra, mellékbüntetésül tíz év közügyektől eltiltásra ítélte azt a nőt, aki tavaly július elején megölte újszülött gyermekét – tájékoztatta Tőzsér Ildikó, a törvényszék sajtószóvivője az MTI-t szerdán.

Elítélte a törvényszék a nőt, aki megölte újszülött gyermekét
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Arne Dedert

Az ítéleti tényállás szerint a nő várandós volt, azonban nem készült a gyermek születésére, nem járt terhesgondozásra, és a védőnőt is csak a cselekményt megelőző egy héttel kereste fel.

Tavaly július elején késő este a vádlott hasa görcsölni kezdett, amit édesanyjának is jelzett, azonban későbbi fájdalmairól és a magzatvíz elfolyásáról senkinek sem szólt – írták.

A tájékoztatás szerint a nő a hajnali órákban a WC-re ülve szülte meg gyermekét, a köldökzsinórt pedig egy ollóval vágta el. Az újszülött feje a vízzel telt öblítő részbe merült, ahonnan a vádlott csak néhány perc múlva emelte ki, majd a gyermeket a földhöz ütötte és egy törölközőbe csavarva magára hagyta.

Aznap délelőtt – valódi szándékát elhallgatva – egy ismerősét kérte meg, hogy vigye Lyukóbánya erdős külterületére, ahol elrejtette a csecsemő holttestét – írták.

Az újszülött halálát fulladás, ellátatlanság és a koponyát ért ütés okozta. A törvényszék a vádlottat tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt ítélte el, a nő felügyeleti jogát később született gyermekei tekintetében megszüntette – közölték.

A közlemény szerint törvényszék a büntetés kiszabásakor kis mértékben vette figyelembe enyhítő körülményként a vádlott büntetlen előéletét, azonban súlyosító körülményként értékelte a kitartó szándékkal párosult gátlástalan elkövetést, és a hasonló jellegű cselekmények emelkedő számát megyeszerte és országosan.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott enyhítésért fellebbezett, az ügyész és a védő három napot tartottak fenn nyilatkozattételre – közölte a sajtószóvivő.

Kapcsolódó írásaink