Belföld

Még mindig keresik a szökésben lévő KGBélát

Továbbra sincs semmi hír a csaknem egy éve jogerősen elítélt Kovács Béla volt jobbikos európai parlamenti képviselőről, akinek már rég börtönben kéne ülnie. Az ügyben a Mandiner megkereste a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot és egy jogászt is.

Még mindig keresik a szökésben lévő KGBélát
KGBéla tárgyalása
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Ifj. Balsai István büntetőjogász a lap kérdésére elmondta, hogy az ötéves szabadságvesztés esetén a büntetés végrehajthatósága tíz év alatt évül el, amit az elfogatóparancs kibocsátásának jogerőre emelkedése napjától kell számolni. Hozzátette, mindez pedig azt jelenti, hogy akár a végtelenségig elnyújtható az eljárás.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az ügy kapcsán a következőket közölte:

„A rendőrség mindent megtesz Kovács Béla felkutatása és elfogása érdekében, a folyamatban lévő körözési eljárás egyes, konkrét eljárási cselekményeiről azonban nem áll módunkban tájékoztatást adni.”

A harmadfokon eljáró Kúria tavaly szeptemberben öt év fegyházbüntetésre ítélte a KGBéla-ként elhíresült egykori jobbikos EP-képviselőt, az Európai Unió Intézményei elleni kémkedés és költségvetési csalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége miatt – emlékeztetett a portál.

Mivel azonban Kovács Béla nem kezdte meg büntetése letöltését, a börtönbe történő rendőri elővezetése sem járt eredménnyel, a Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája 2022. november 22-én hazai elfogatóparancsot adott ki ellene. A törvényszék idén júniusban a terhelttel szemben európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a kiszabott szabadságvesztés végrehajtása érdekében.

Kapcsolódó írásaink

Felmentést kért KGBéla

ĀAz elsőfokú ítélet jövő héten jöhet a kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolt politikus ügyében