Belföld

Soltész Miklós: Fontos a közösségre nevelés

Ugyanakkor szerinte kiemelten hangsúlyt kell fektetni az odafigyelésre is

Amikor kereszténységre neveljük a gyermekeket, fontos, hogy közösségre neveljük őket – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Pakson, a Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium új szárnyának átadásán.

Soltész Miklós: Fontos a közösségre nevelés
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Soltész Miklós hozzátette: ugyanilyen fontos az odafigyelés másokra, ebben a katolikus és más keresztény iskolák sokat vállalnak.

Úgy fogalmazott, ha e kettő mellett a nevelők a hit szabadságának erejét is meg tudják adni, a nevelés meghozza gyümölcsét.

Arról is beszélt: a liberális világ elfeledkezik arról, hogy a kereszténység sohasem állítja, "az a legjobb, amit én mondok", hanem lehetőséget ad a választásra a keresztény, jézusi tanítás és "más" között, de felkínálja az elsőnek az értelmét, azt, hogy ez miként kísér minket végig egész életünkön át. Arra biztatta az iskola pedagógusait, segítsenek a gyerekeknek a választásban.

Az eseményen - az iskola tanulói által előadott Kire ütött ez a gyerek? című Janikovszky Éva-versre utalva - azt mondta, ahhoz, hogy "a gyerekből azt a felnőttet hozzuk ki, akire újra mindenki büszke lesz", összefogásra van szükség a szülő, a pedagógus és az egyház között.

Azt kérte a pedagógusoktól, hogy merjék vállalni magukat.

"Tudom, hogy sok tüntetés volt Budapesten, vidéken sokkal kevesebb" - jegyezte meg, hozzátéve: hiányolta, hogy nem volt szó a pedagógusok jogairól, arról, hogy "a neveléshez való eszközöket visszakapják".

Azt mondta, úgy nem lehet nevelni, ha a gyerekek mobiltelefonozhatnak tanórán.

"Kérjük, követeljük, hogy ezeket a jogokat adjuk vissza szülőként, vezetőként a pedagógusoknak, akkor lesz teljes a nevelés" - hangoztatta Soltész Miklós.

Közölte: a paksi iskola új szárnyának építését 750 millió forinttal támogatta a kormány, 250 millió forinttal a Pécsi Egyházmegye, a további bővítésre 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben.

Süli János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte az iskola bővítésében mutatott összefogást a város, az egyházmegye és a kormány között.

Szabó Péter (Fidesz-KDNP), Paks polgármestere azt mondta, az önkormányzat támogatja a bővítés folytatását.

Az új épületszárnyat Felföldi László pécsi megyés püspök áldotta meg.

Skucziné Mány Katalin, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, a háromszintes épületben a meglévő tizenkettő mellé hét új tantermet alakítottak ki, így csökken a zsúfoltság az iskolában. Az intézményben ötszáz óvodás, általános és középiskolás tanul, közülük négyszázan általános iskolás diákok. A bővítés második ütemében a tervek szerint tornacsarnokot építenek és szaktantermeket alakítanak ki - ismertette az igazgató.

Kapcsolódó írásaink