Belföld

Latorcai Csaba: Folytassuk a keresztek felújítását!

Magánszemélyek, közösségek, a KDNP alapszervezetei, civilek nagy számmal vállalnak keresztfelújításokat

A keresztek felújításának folytatására, a KDNP Fogadj örökbe egy keresztet! kezdeményezéséhez csatlakozásra buzdított a területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkár, a KDNP ügyvezető főtitkára csütörtökön a Somogy vármegyei Szabáson.

Latorcai Csaba: Folytassuk a keresztek felújítását!
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára
Fotó: MTI/Komka Péter

Latorcai Csaba a község Szűzmária Szent Neve Templomához tartozó, felújított kőkeresztjének átadásán közölte: „a mindent végképp eltörölni akaró baloldali uszító magatartás vezet ahhoz, hogy jó heccé válik keresztek letörése és felgyújtása, ezért is fontos folytatni keresztek örökbefogadását, felújítását”.

A politikus a budapesti Margit híd keresztjeinek megrongálására, valamint a Nagykovácsiban történtekre, a keresztek felgyújtására utalva hangsúlyozta: „az európai szélsőbal és annak kiszolgálói, a dollárbaloldal dühödten és cinikus módon támadja az európai és a magyar kultúra fundamentumát”.

„Azt mondják, a kereszténység csupán idejétmúlt, nem elég haladó, nevetséges szenteskedés, ezért itt az ideje, hogy tűnjék el a közéletből és a közterekről” – tette hozzá. Az államtitkár ezzel szemben annak a véleményének adott hangot, hogy a jövő és a jövőtlenség között kell választani.

Úgy fogalmazott: amíg Nyugat-Európában eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, embereket hurcolnak meg keresztény hitükért, addig Magyarországon összefogással megújítják e szent szimbólumokat.

„Teszik ezt úgy, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon: a vallásukat gyakorlókkal szembeni ellenérzés keleten és nyugaton is a politika legmagasabb szintjein érzékelhető” – tette hozzá.

Latorcai Csaba kijelentette: a kereszt nem csupán szimbólum, nem csupán vallási jelkép, hanem erkölcsi, kulturális, és fizikai értelemben is igazodási pont, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált és megmaradt itt, a Kárpát-medencében, szellemi és lelki értelemben egyaránt gazdagodott és gazdagodik mindmáig.

Jelezte, a KDNP Fogadj örökbe egy keresztet! kezdeményezése „a legnehezebb gazdasági helyzetben indult, ugyanakkor, vagy éppen ezért magánszemélyek, közösségek, a KDNP alapszervezetei, civilek szép számmal vállalnak keresztfelújításokat”.

„Vállalják akkor, amikor a történelem, ahogy oly sokszor az elmúlt évszázadok során, napjainkban is helytállást kíván tőlünk. A kihívást ezúttal a járvány, a háború, az elhibázott szankciós politika és annak egész Európára kiható gazdasági következményei jelentik” – hangoztatta.

Hozzátette, Magyarország béketörekvéseire dühödt és nemtelen támadás a válasz külföldről és sokszor belföldről is.

Latorcai Csaba arra biztatott mindenkit: ahogy őseink évszázados hagyomány szerint keresztet állítottak engesztelésül betegség, járvány vagy fegyveres konfliktus idején, úgy tegyék ezt most is, csatlakozzanak a KDNP kezdeményezéséhez, álljon minél több felújított kereszt az utak mentén, falvakban, városokban.

„Állítsunk minél több keresztet a békéért és kulturális örökségünkért!” – szólított fel a politikus.

Az államtitkár kitért arra, hogy a KDNP honlapjára felkerült az a térkép, amelyen mindenki nyomon tudja követni, hol fogadtak örökbe keresztet.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kereszt az Isten emberszeretetét szimbolizálja és üzeni minden időben.

A kereszt az önazonosságunkat is jelenti, személyes erőforrásul szolgál a mindennapi munkához, a családi és a közösségi élethez, ezért is van nagy jelentősége a KDNP kezdeményezésének, és annak köszönhetően a szabási kőkereszt megújításának – fűzte hozzá.

Horváth Viktor, a KDNP szabási alapszervezetének elnöke azt mondta, az 1860-ban emelt kereszt rekonstrukciójával nemcsak egy értéket óvtak meg, hanem erősítették is hitüket Istenben és a kereszténységben.

Kapcsolódó írásaink