Belföld

Farkas Sándor: A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja

A kabinet és a szaktárca a gyakorlatban is támogatja és elismeri a vidék és az agrárium teljesítményét

„A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja, hiszen a korszerű képzettség jó megélhetést biztosítva elősegíti a vidéki lakosság helyben maradását és mérsékli a vidék elnéptelenedését” – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön, az Agrárszakképzési Országos Tanévnyitón, Gyomaendrődön.

Farkas Sándor: A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja
Farkas Sándor
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Farkas Sándor a 10 éve a tárca fenntartásába került helyi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tartott ünnepségen kiemelte: fontos, hogy minél több vidéken élő ember találja meg az agrárágazatban saját maga és családja boldogulását.

Hozzátette: a koronavírus világjárvány, majd az orosz–ukrán háború megmutatta, mekkora szükség van a magyar gazdák munkájára és a hazai élelmiszeriparra, ezért a kormány nemzetbiztonsági kérdésként tekint az agrárium fejlesztésére.

Hangsúlyozta: az agrárium, az élelmiszeripar ma is a megélhetés alapja és az marad a jövőben is. Ezért aki az agrárszakképzés mellett tette le a voksát, felelősségteljes és egyben felemelő életcélt választ. Olyat, amely számtalan lehetőséget, újítást és sikert hordoz magában, hiszen az ágazat jelentős átalakuláson és fejlődésen megy keresztül. Az új, innovatív eljárások, az informatikai eszközök és modern gépek számos területen új utakat, lehetőségeket nyitottak meg.

Kiemelt feladatnak nevezte, hogy a jövő élelmiszeripari szakemberei színvonalas, a kor elvárásainak megfelelő képzést kapjanak, és a jelen, illetve jövő kihívásai közt is helytálló tudással gyarapodhassanak. Az új szakképzési rendszer az élelmiszeripar terén is megteremtette ennek alapjait – fűzte hozzá.

A kormány fokozott figyelmet fordít a szakképzés folyamatos megújítására – mondta az államtitkár. Szavai szerint a duális rendszerrel olyan modellt dolgoztak ki és vezettek be, amely mind az elméleti, mind a gyakorlati képzésre nagy hangsúlyt fektet, és lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok valós gazdasági környezetben tegyenek szert a szükséges gyakorlati tudásra. A magyar szakképzés egyszerre biztosít versenyképes tudást, jó elméleti alapokat és megfelelő gyakorlatot, amely kiváló ajánlólevél a munka világában – húzta alá.

Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója közölte: az előző tanévhez képest intézményeikbe 50 százalékkal többen iratkoztak be. Az országos tendenciáknak megfelelően itt is a legnépszerűbb a mezőgazdasági és erdészeti ágazat, melyet az élelmiszeripari követ.

Davidovics László, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója az eseményen jelezte: az intézmény tanulói létszáma meghaladja az 580-at, ebből 295 az új beiratkozó.

Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kifejtette: a kormány nem csupán a szavak szintjén tekint a vidéken élőkre és a gazdatársadalomra stratégiai partnerként. A mai tanévnyitó azt üzeni: a kabinet és a szaktárca a gyakorlatban is támogatja és elismeri a vidék és az agrárium teljesítményét, jelentőségét.

Felidézte: a vármegye a gazdálkodók számát és a mezőgazdasági területek közel 500 ezer hektáros nagyságát tekintve egyaránt a második legjelentősebb az országban, ahol 2022 a „legek éve volt”. Az eddigi legtöbb, mintegy 14 ezer egységes kérelem nyomán ugyanis a Békés vármegyei gazdák 62 milliárd forint agrártámogatásban részesültek.

Kapcsolódó írásaink