Belföld

Átadták a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújított és kibővített épületét

Az átadón részt vett Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára és Németh Szilárd is

Átadták a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) felújított és kibővített épületét csütörtökön. Az iskola régi épületrészét felújították, és egy új épületrész is épült. Az iskolában színháztermet, sportcsarnokot, szaktantermeket, könyvtárt és kápolnát is kialakítottak. Az akadálymentes közlekedést liftek segítik. A beruházás a Laterex Zrt. kivitelezésében valósult meg.

Átadták a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújított és kibővített épületét
Maruzsa Zoltán az átadón kiemelte, fel kell vállalni, hogy az oktatási rendszerünk nemzeti alapon áll
Fotó: MH

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára beszédében elmondta, egy ellenzéki képviselő kifogásolta, miért épül az iskolában kápolna. Az államtitkár ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, fel kell vállalnunk saját értékeinket, akár azt is, hogy állami iskolában teret adnak a hitoktatásnak is.

Fel kell vállalni, hogy az oktatási rendszerünk nemzeti alapon áll – szögezte le, hozzátéve, ezzel próbálják ellensúlyozni a világhálóról nap mint nap a gyermekekre ömlő globalista környezetet.

Úgy vélte, soha még ilyen, a helyi, nemzeti identitást érintő kihívás nem érte még a világ nemzeteit, mint akár csak az elmúlt egy évtizedben.

Ha erre nem válaszolunk, nem tesszük a dolgunkat, elveszünk és asszimilálódunk, és egyszer majd a szarmatákkal együtt a Kárpát-medencében egykor élt népek között sorolhatnak fel minket a történelemkönyvben – jegyezte meg. Kiemelte: mi itt szeretnénk lenni ezer év múlva magyarként és keresztényként.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára arról beszélt, az alapításakor is korszakalkotó intézmény 22,5 milliárd forintból kívül-belül megújulhatott, annak ellenére, hogy a világ nyugati országai jelentős gazdasági nehézségekkel küzdenek. Hozzátette: ezzel Magyarország a jövőbe fektet be.

Megjegyezte: a gimnázium fejlesztése összetett feladat volt, de sikerült úgy megvalósítani, hogy hű maradjon az iskola egykori tanárának, Vermes Miklós „Muki bácsi” szellemiségéhez.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, jedlikes öregdiák méltatta azt a széles körű összefogást, amely lehetővé tette a felújítást és bővítést, és kiemelte: a JÁG rekonstrukciója Magyarország legnagyobb, teljes egészében államilag finanszírozott közoktatási-köznevelési beruházásaként valósult meg. „Ezt a bizalmat, a magyarok adóforintjaiból juttatott bőkezű támogatást kötelességünk megszolgálni sikeres tanulással és eredményes oktató-nevelő munkával" – fogalmazott.

Hozzátette: a Jedlik Ányos Gimnázium Csepel és Budapest egyik szellemi központja, oktatási-nevelési centruma, szellemiségét meghatározza az alapítók, a csepeli munkásszülők, a Szent Benedek-rend és a mindenkori tanárok öröksége.

Úgy vélte, a csepeliek számára fontos volt, hogy a JÁG egy, a hagyományaira büszkén alapozó, ugyanakkor a 21. század igényeinek megfelelő, megújult tudásközpontként folytassa több évtizedes, elhivatott munkáját.

Felidézte: 2016-ban határozták el a JÁG felújítását, majd a kormány döntött a finanszírozásról, elkészültek a különböző tervek, és megindult a kivitelezés. Hozzátette: 2019 és 2021 között „komoly bizonytalanságot és másfél éves időhátrányt jelentett, hogy a csepeli önkormányzat vezetése nem tudott felnőni a feladathoz, elbukták az ölükbe hullott lehetőséget”, és ezt csak úgy tudták orvosolni, hogy állam visszavette az eredetileg a polgármester felelősségére bízott felújítási feladatot. Németh Szilárd szerint „egy ilyen szellemi és fizikai nagyságrendű munkához nem hangzatos szócséplére, hanem vasakaratra, valós tudásra és cselekvő közösségszervező erőre van szükség”.

A politikus kiemelte: az ország legmodernebb, legjobban felszerelt iskolájában 760 diák tanulhat és 70 tanár dolgozhat 24 osztályban és 15 ezer négyzetméteren a legmodernebb körülmények között.

Németh Szilárd szólt arról is, hogy voltak a beruházásnak ellendrukkerei. „De ezen a szép ünnepen meg is bocsájtunk nekik, és békejobbot nyújtunk feléjük, és arra kérjük őket, szurkoljunk, imádkozzunk és tegyünk közösen a Jedlik és Csepel sikeréért" – fogalmazott. Hozzátette: a felújításon mintegy hatszázan dolgoztak, és külön megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint több miniszternek, államtitkárnak a munkáját.

Bese Benő, a JÁG intézményvezetője arról beszélt, ahogyan az iskola 1952-es átadásakor Közép-Európa egyik legmodernebb iskolájának számított, most is büszkén mondhatják el ugyanezt. Hozzátette: a középfokú felvételi adatai azt mutatják, egyre több csepeli és környékbeli diák választja az iskolát. Reményét fejezte ki, hogy az iskola vonzáskörzetében élők megértik, hogy aki tanulni akar, az a Jedlikben különleges körülmények kötött bontakoztathatja ki tehetségét.

A rendezvényen Németh Szilárd átvehette Bese Benőtől a Jedlik-érmet, amivel az iskola a kormánybiztosnak a felújítás érdekében végett kiemelkedő tevékenységét ismerte el. Németh Szilárd a díjat köszönete kifejezéseként megosztotta azokkal, akik részt vettek a gimnázium felújításában.

A rendezvényen részt vett mások mellett Borbély Lénárd XXI. kerületi polgármester, valamint jedlikes tanárok, diákok, öregdiákok.

Kapcsolódó írásaink