Belföld

Új eszközöket vett a református szeretetszolgálat mentőcsoportja

Mintegy negyvenmillió forint értékben vásárolt új eszközöket és gépjárműveket az elmúlt időszakban a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) kutató-mentő csoportja, amely a katasztrófavédelem munkáját is segíti a hétköznapokban.

Új eszközöket vett a református szeretetszolgálat mentőcsoportja
Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója beszédet mond a szolgálat kutató-mentő csoportja új eszközeinek debreceni bemutatóján
Fotó: MTI/Vajda János

Az eszközöket bemutató keddi, debreceni sajtótájékoztatón Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester kiemelte, egy város akkor lehet igazán sikeres, ha a biztonság minden kritériuma biztosított.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke felidézte, a törökországi földrengés utáni mentőakció a szeretetszolgálat életében is történelmi pillanat volt, hiszen nemzetközi csapatban álltak helyt. Szeifert Imre, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott polgári védelmi főfelügyelője felidézte, a mentőcsoport 2019 óta áll kapcsolatban velük, segít a vízkárelhárításban és a tűzkárok elleni védekezésben is.

A szervezet jelentősége folyamatosan nő: míg 2021-ben 11, 2022-ben 62 esethez vonultak ki, idén eddig már 106 helyre – ismertette.

A tűzoltó alezredes kiemelte, hogy a most vásárolt két, oltórendszerrel felszerelt quad olyan szabadtéri tűzeseteknél segítheti a hivatásos tűzoltóegységek munkáját, ahol a terepviszonyok miatt a tűzoltók nehezen tudják megközelíteni a helyszínt. Ezekkel a járművekkel oltóanyagot, de akár tűzoltókat is gyorsan és biztonságosan a helyszínekre lehet juttatni – hangsúlyozta.

Juhász Márton, a szeretetszolgálat ügyvezetője elmondta, hogy az eszközbeszerzést az MRSZ Alapítványa mellett 26 millió forinttal támogatta a MOL-Új Európa Alapítvány, valamint ötmillió forinttal a Fortrex Zrt.

Hegedűs Gábor, a mentőcsoport elnöke az MTI-nek elmondta, a cégek által biztosított mintegy 31 millió forintból a két quad mellett több, professzionális kamerával felszerelt drónt és alpinistaeszközöket vásároltak, a további pénzforrásokból pedig más új eszközöket is vettek, a többi között egy endoszkópos kamerát.

Kiemelte, így összesen 40 millió forintból szereztek be új eszközöket az elmúlt két hónapban.

Kapcsolódó írásaink