Belföld

Kiderült, mennyi pénzt költött a főváros a védett kerékpársávokra

Összesen 96 millió forintba kerültek

Mintegy 100 millió forintból jött lére Budapesten az Üllői és a Váci úti védett kerékpársáv – derül ki a Budapest Közút Világgazdaságnak küldött tájékoztatásából. A lap többek között arról kért adatokat a fővárosi közútkezelőtől, hogy mennyibe kerültek a pollerekkel védett bringautak.

Kiderült, mennyi pénzt költött a főváros a védett kerékpársávokra
Kerékpársáv
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

A válaszban kitértek rá, hogy a Váci úton mindkét irányban kialakított, körülbelül két kilométeres szakasz költsége 26 millió forint volt, amely tartalmazza az útépítést, a forgalomtechnikai kialakítást, a piros burkolatfestést és a műanyag oszlopokat, az úgynevezett elhajló pollereket is – írják.

Az Üllői úton szintén mindkét irányban létesül kerékpársáv, ám ott már összesen öt kilométer hosszan: ennek bekerülési költsége 70 millió forintra rúgott, amely szintén magában foglalja a fenti tételeket. Mindezek alapján kijelenthető, hogy a Váci úton és az Üllői úton életre hívott, védett kerékpársávok összesen 96 millió forintba kerültek.

De a Budapest Közút azt is megjegyezte, hogy ennek a kiadásnak „egy jelentős része akkor is megtörtént volna, ha nem kerékpársávot létesítenek ezeken az útszakaszokon”. Illetve a cég adatközlése alapján az is napvilágot látott, hogy az Üllői úton még nem végeztek a kerékpársávokkal kapcsolatos munkálatokkal.

Kapcsolódó írásaink