Belföld

Rétvári Bence: Az új, szakszerűtlen fővárosi kerékpársávok akadályozzák a betegellátást és a rendvédelmi szerveket

Karácsony Gergely főpolgármester azon újabb lépése, hogy a Váci és az Üllői út kerékpársávjai mellé szakszerűtlenül karókat helyez ki, veszélyes, dugókat okoz, akadályozza a betegellátást és a rendvédelmi szerveket – nyilatkozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek hétfőn.

Rétvári Bence: Az új, szakszerűtlen fővárosi kerékpársávok akadályozzák a betegellátást és a rendvédelmi szerveket
Rétvári Bence kiemelte, úgy látszik, előzetesen senki nem gondolta végig, hogy a lépés milyen nehézségeket okozhat
Fotó: Facebook/Rétvári Bence

Rétvári Bence elmondta: Karácsony Gergelynek már három éve volt rá, hogy új bicikliutakat építsen Budapesten. Hozzátette: valós előrelépések helyett azonban csak látszatintézkedések történtek.

A városvezetés azzal foglalkozik, hogy újabb sávokat zár le a fővárosban szakszerűtlenül - mondta az államtitkár, megjegyezve: ez eddig elsősorban az autósokat bosszantotta, de a Váci úti és Üllői úti lezárás már a mentőket és rendészeti kivonuló egységeket is akadályozza.

Előzetes egyeztetés nélkül történt a lezárás, így hirtelen még nagyobb értetlenséget és riadalmat szült a karózás - szögezte le Rétvári Bence. Mint mondta, úgy látszik, előzetesen senki nem gondolta végig, hogy a lépés milyen nehézségeket okozhat a mentők, rendőrök és tűzoltók közlekedésében, helyszínre érkezésében.

Az elsőre is látható, hogy a sürgősségi feladatok elvégzését nem könnyíti, hanem minden bizonnyal megnehezíti a változás - fogalmazott.

Az államtitkár rámutatott: az életmentésben a gyorsaság kulcsfontosságú. Fontos lenne, hogy a főváros olyan lépéseket tegyen, amelyekkel segíti a mentők, rendőrök, tűzoltók munkáját, és ne olyanokat, amelyekkel akadályozza és kifejezetten veszélyezteti - mondta.

Megjegyezte: az elhatárolt terület, azaz a karós biciklisáv csökkenti a forgalom szempontjából használható teret, és a forgalomban résztvevők a sáv elzárása miatt nehezebben tudnak majd lehúzódni, és elengedni a szirénázó mentőt, rendőrt, tűzoltót.

Jól tudjuk, mennyi minden múlhat egy gyors kiérkezésen, ilyenkor minden perc számít – fogalmazott.

Hozzátette: a karózással a helyszínre érkezési idő megnőhet, a megállás nehezebbé válhat, ez veszélyezteti a betegellátást, a rendőrségi és tűzoltósági segítségnyújtást.

Kapcsolódó írásaink