Belföld

Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen

A képzés oktatói az ország legjobb kutyás szakemberei

Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen októberben; a programra, amelynek célja a professzionális kutyatartással kapcsolatos legmagasabb szintű tudás átadása, szeptember 18-ig lehet jelentkezni.

Új kutyatartó mesterkurzus indul az Állatorvostudományi Egyetemen
A képzés oktatói az ország legjobb kutyás szakemberei
Fotó: Omer Taha Cetin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az október 16-án induló képzés, az One Health (Egy egészség)-megközelítés alapján a jól szocializált kutyák és a jogkövető, hozzáértő gazdik együttműködésén alapul – tájékoztatta a Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja az MTI-t pénteken.

A kurzus résztvevői megismerkedhetnek a kutyaanatómiával, betegségekkel, viselkedészavarokkal, a megfelelő takarmányozással. Elméleti és gyakorlati tudást sajátíthatnak el a kutyatámadás megelőzéséről, a harapás ellátásáról, valamint megismerhetik az ez ügyben eljáró illetékes intézményeket, szervezeteket. Áttekinthetik a kutyakiképzési módszereket és azok pszichológiai hátterét, a kutyatartásra vonatkozó jogi rendelkezéseket, az ember- és állatvédelem összefüggéseit. A résztvevők képesek lesznek hatékonyan és asszertíven kommunikálni a kutyatartókkal és a kutyát nem tartókkal egyaránt – olvasható a közleményben.

Mint írják, a képzés oktatói az ország legjobb kutyás szakemberei, állatorvosok, etológusok, kutyakiképzők és a tartás szabályait ismertető jogászok közül kerülnek ki. Az elméleti előadásoknak, amelyeket online is lehet majd követni, az Állatorvostudományi Egyetem ad otthont, a gyakorlati előadásokat a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban tartják.

A képzés egyetemi szakmai felelőse Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központjának vezetője. A képzés külsős szakmai felelőse Sándor Ferenc Alex kutyatréner.

A kurzus az Állatorvostudományi Egyetem szervezésében, a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Kutyavezető-képző és Állat felügyeleti Főosztálya, a Magyar Szolgálati Kutyákért Alapítvány és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatának szakmai támogatásával valósul meg – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink