Belföld

Latorcai Csaba: A Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program Magyarország területfejlesztésének egyik zászlóshajója

A Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program Magyarország területfejlesztésének egyik zászlóshajója – jelentette ki Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Ondon, ahol a Szerencs–Ond–Rátka–Tállya településeket összekötő utat adta át.

Latorcai Csaba: A Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program Magyarország területfejlesztésének egyik zászlóshajója
Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program keretében megújult Szerencs–Ond–Rátka–Tállya településeket összekötő út átadásán Ondon 2023. július 13-án. Az átadott útszakaszt helyi összefogással és a magyar kormány 1 milliárd 80 millió forintos támogatásával újították fel
Fotó: MTI/Vajda János

Az államtitkár arról is beszélt, a kormány a helyiekkel együttműködve segíti a térség idegenforgalmának fejlesztését, közlekedési infrastruktúrájának megújítását és valamennyi közszolgáltatás, köznevelés, oktatás és a szociális infrastruktúra megújítását. Hozzátette, minden település olyan támogatást és fejlesztést kap, amelyre a helyieknek igényük van.

Latorcai Csaba elmondta, így újulhatott meg a csütörtökön átadott útszakasz is, helyi összefogással és a magyar kormány 1 milliárd 80 millió forintos támogatásával. A kormány 2020-ban hirdette meg a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot, 150 milliárd forintnyi keretösszeggel – közölte az államtitkár.

Arról is beszélt, a kormány folytatni fogja a közösségi szolgáltatások fejlesztését, a közutak felújítását, a kerékpárutak építését, az iskolák fejlesztését és a Tokaj-Zemplén programot is.

Kiemelte, a kormány elkötelezett abban, hogy a 2020-ban meghirdetett programot még „ebben a háborús és szankciós inflációtól sújtott időben is folytassa”. Hangsúlyozta, a kormány azt akarja, ne életminőségek közötti különbség legyen városban vagy kistelepülésen élni, hanem egy életforma melletti választás legyen.

Ezt kívánják megvalósítani a térségben, mert így valóban elérik azt, hogy az ország az Európai Unió öt legélhetőbb tagországainak egyikévé váljon 2030-ra – tette hozzá a politikus.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program nagy segítség a helyiek számára. Hozzátette, a kormány kiemelt stratégiai partnerként és turisztikai térségként tekint Tokaj-Hegyaljára.

A terület legfontosabb fejlesztése a 37-es út Gesztely és Szerencs közötti, 19 kilométeres útszakasz kétszer kétsávossá bővítése. A programban érintett minden település számára fontosak a beruházások, hiszen – mint mondta –, jó vidéken élni, de szükség van a fejlesztésekre ahhoz, hogy a vidék megtartó erejét erősítsék – mondta.

Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a háborús költségvetésben sem álltak le az útfejlesztések, és megjegyezte, fontosnak tartják, hogy a térségbe látogatók többször is visszatérjenek.

Nyiri Tibor, Szerencs független polgármestere úgy fogalmazott, az utóbbi idők térségbeli fejlesztései azt erősítik, hogy a fiataloknak érdemes ott maradniuk, hiszen Szerencs és Ond modern európai kisváros.

Tarr Levente, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. osztályvezetője elmondta, 2022-ben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 140 kilométer utat újítottak fel 16,7 milliárd forintból, amelynek nyolcvan százaléka tisztán hazai forrás volt. Hozzátette, a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program keretében átadott kétszer egysávos Szerencs–Tállya összekötő út 8,6 kilométeren újult meg. Az útszakasz forgalma közepes terheltségű, a kivitelezés alatt 9500 tonna aszfaltot építettek be, 1700 folyóméter kiemelt szegélyt építettek, 2500 négyzetméteren cserélték ki a teljes pályaszerkezetet és 4200 tonna zúzott követ építettek be – mondta el az osztályvezető.

Kapcsolódó írásaink