Belföld

Hankó Balázs: Sikeres a felsőoktatási intézmények modellváltása

Autonómia, versenyképesség, kiszámíthatóság, ezek az új egyetemi struktúra alappillérei

Sikeresnek nevezte a felsőoktatási intézmények modellváltását a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szenátusának tanévzáró ünnepi ülésén csütörtökön Gödöllőn.

Hankó Balázs: Sikeres a felsőoktatási intézmények modellváltása
Hankó Balázs: Sikeres a felsőoktatási intézmények modellváltása
Fotó: Facebook/Hankó Balázs

Hankó Balázs közölte, a MATE a világ legjobb 250 agráregyeteme között van, megkétszerezték a finanszírozását, amely már évi 25 milliárd forint, és a források az ukrajnai háborús helyzet ellenére is elérhetők.

Autonómia, versenyképesség, kiszámíthatóság, ezek az új egyetemi struktúra alappillérei; az állam hátrébb lépett – jelentette ki, hozzátéve, a modellváltás sikerét mutatja az is, hogy idén 33 százalékkal többen jelölték meg első helyen a MATE valamelyik képzését.

„De még sikeresebbek szeretnénk lenni, ezért indítottuk útjára a Neumann János-programot”, amelynek célja, hogy 2030-ra Európa legjobb tíz innovátora közé kerüljünk, ez azonban csak topegyetemekkel lehetséges – mondta az államtitkár.

Hankó Balázs megjegyezte: „vannak ellendrukkereink is, Brüsszelben nemet mondanak a magyar kutatókra, a magyar diákokra”. A kormány azonban biztosítja a magyar kutatóknak a nemzetközi együttműködéshez szükséges forrásokat, és lesz mobilitási program is – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink