Belföld

Békéscsaba elkészült a fejlesztések nagy részével

Szerdán adják át a Modern városok program (MVP) egyik legnagyobb értékű beruházását, a térségi vásárteret Békéscsabán, ezzel a békési megyeszékhely teljesítette MVP-s beruházásainak nagy részét - tájékoztattak a projektgazdák

Nettó 7,8 milliárd forintból kialakítottak egy új, hatezer négyzetméteres vásárcsarnokot; elbontották és újraépítették a 250 négyzetméteres pavilonsort; megépült egy új, háromszintes, 292 férőhelyes parkolóház. A projekt részeként áthelyezték a város külső részére, egy 9 ezer négyzetméteres területre a nagybani piacot, amire 241,4 millió forintot fordítottak.

Békéscsaba elkészült a fejlesztések nagy részével
Az M44-es autóut Békéscsabát is bevonta az országos vérkeringésbe
Fotó: NIF

Még 2020 májusában készült el 1 milliárd 878 millió forintból a Békéscsabai Röplabda Akadémia, a 2 800 négyzetméteres munkacsarnokban három szabványméretű röplabdapályát helyeztek el. A küzdőtér és lelátók befogadóképessége 300 fő.

Az 1988-ban épült Sportcsarnokot 2020 végére nagyjából 1 milliárd forintból korszerűsítették: nettó 816 millió forintból felújították, emellett 173 millióból sportszálláshelyeket (húsz, háromcsillagos színvonalú szobát) alakítottak ki.

2021 őszén adták át a csaknem 2 milliárd forintból megvalósított Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontot a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumában. Épületrekonstrukció és -bővítés - tanműhely- és kollégiumfejlesztés -, valamint az oktatáshoz szükséges, nagy értékű gépek beszerzése valósult meg.

A komplex energetikai program részeként 2021 tavaszára létrejött az okos közvilágítási rendszer: 1,8 milliárd forintból 7 765 lámpatestet cseréltek ledesre, amelyek közül 3600 lett alkonykapcsolós; városszerte térfigyelő kamerákat, információs totemoszlopokat, környezeti és optikai szenzorokat helyeztek ki, wifi-pontok létesültek.

Telepítettek egy 3 240 panelből álló napelemparkot, amelyre alapozva egy intelligens, napenergia-termelő, -tároló és -vezérlő rendszert építettek ki 3,66 milliárd forintból. A megtermelt áramot jelenleg a városi sportcsarnok és vívócsarnok, valamint a rendszeren lévő közvilágítás használja fel.

Építik 5,6 milliárd forintból a geotermikus rendszert: egy 2450 méter mély termelőkutat és két hasonló mélységű visszasajtoló kutat, amelyek várhatóan jövőre kezdenek üzemelni.

A komplex energetikai program fejlesztési tervei között szerepel több elektromos autóbusz vásárlása, egy másik napelempark, valamint egy intelligens közlekedésvezérlő rendszer kialakítása.

Idén év elejére készült el az MVP-be utólag bevett út- és járdafelújítási program: 2,3 milliárd forintból 154 utca járdaburkolatát építették meg vagy újították fel; 7 milliárdból pedig 83 "poros utcát" aszfaltoztak le, további 63 utcában felújították a burkolatot.

A Munkácsy-kulturális negyed kialakításával Békéscsaba célja, hogy ne csak a kolbász fővárosaként, hanem "Munkácsy városaként" is ismerjék. A beruházás összköltsége meghaladja majd a 4,5 milliárd forintot, jelenleg 95 százaléka van kész. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház idén május végén beköltözhetett új "otthonába", a felújított és kibővített Ursziny-Beliczey-kúriába. Fejlesztéseket valósítottak meg a Csabagyöngye Kulturális Központban és a könyvtárban, felújítottak három hidat, a Munkácsy Emlékházat, és új kiállítást hoztak létre a Munkácsy Mihály Múzeumban. Közterületeken elhelyeztek három, a festőt vagy egy alkotását idéző szobrot.

Nyáron kezdődik egy negyedik híd újjáépítése, várhatóan egy év múlva készül el, ott helyezik majd el az Ásító inas című szobrot.
Szeretnék felújítani a Munkácsy Mihály Múzeum műemléki épületét, és ott egy múzeumi boltot akarnak kialakítani, erre többlettámogatási igényt nyújtott be az önkormányzat, amelyet a kormány elfogadott.

Május végén adták át a 3,8 milliárd forintból megvalósított Wenckheim-kerékpárutat. Tíz kilométer újonnan épült, tíz kilométeren pedig már meglévő kerékpárút újult meg. A békéscsabai bányatavaknál madárlest is létesítettek.

A város határában fekvő CsabaParkot nagyjából 1 milliárd forintból fejlesztették. Korszerűsítették a 600-800 ember fogadására alkalmas rendezvénycsarnokot; felújították a park közvetlen szomszédságában, a Gabonamúzeum területén található szélmalmot. Emellett attrakciókat hoztak létre: hófánkcsúszdát, drótkötélpályát, ügyességi mászópályát és mászótornyot, amelyek május első hétvégéje óta üzemelnek.

A vállalkozások infrastrukturális környezetének javítására bruttó 2,77 milliárd forintot ítéltek meg, amiből 1,3 milliárdot használtak fel. Ebből felújítottak 4,3 kilométernyi kerékpárutat, 0,7 kilométeren új kerékpárút épült, buszöblöt és gyalogos-átkelőhelyet létesítettek.

Tervben van további 2,5 kilométer bicikliút építése, 2,1 kilométeren a Dobozi úti kerékpárút felújítása, parkolók létesítése, ám a teljes projekt megvalósításához - a meglévő forráson kívül - további támogatásra lenne szükség.
A békéscsabai reptér cargo célú fejlesztése is az MVP része, a közgyűlés tavaly áprilisi döntése értelmében 1 milliárd 450 millió forintért tervezhetik külsős válallkozások a korszerűsítést.

Még 2021 novemberében 5 milliárd forintból készült el az 5,2 kilométeres Fürjesi út, amely a 47-es, a 44-es és a csanádapácai utat köti össze az M44-es gyorsforgalmi úttal; egyúttal elkerülőként is szolgál.

A békéscsabai MVP-ben nevesítették az M44-es gyorsforgalmi út megépítését is. Elkészült belőle 88,6 kilométer nettó 290 milliárd forintból. A 36,8 kilométeres befejező szakaszt várhatóan 2025 második negyedévében adják át, tervezett költsége nettó 107 milliárd forint.

Kapcsolódó írásaink