Belföld

Több mint 13 milliárd forintot költenek a Ráckevei-Duna vízpótlására

A Csepel-sziget északi részénél összesen 13,2 milliárd forint értékű vízügyi fejlesztés valósul meg, amelynek köszönhetően a Ráckevei (Soroksári)-Duna vízpótlása az év minden szakaszában biztosítható lesz – közölte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleményében.

Több mint 13 milliárd forintot költenek a Ráckevei-Duna vízpótlására
A Kvassay-zsilip egy korábbi felvételen
Fotó: Wikimapia

Kiemelték, hogy egy új szivattyútelep épül, a meglévő Kvassay-vízlépcső turbinái pedig megújulnak európai uniós, illetve állami forrásból.

Rámutattak: a 2018 nyarán és őszén kialakult rendkívül alacsony dunai vízállás a szivattyúzási szint alá csökkent, emiatt csak mobil szivattyúk beüzemelésével volt lehetőség a vízpótlásra. Erre a problémára nyújt megoldást a most épülő, új szivattyútelep.

A beruházás tavaly az év elején kezdődött.

A meglévő Kvassay-vízlépcső két darab úgynevezett reverzibilis turbinái közül az egyiket már fel is újították, és már be is emelték a helyére az elmúlt napokban. Ezáltal a 60 éves gépegység üzembiztonsága javult – tájékoztattak. Az új szivattyútelep a Csepel-sziget északi csúcsánál, a Duna-ág bal partján, a ferencvárosi oldalon, a Kvassay-vízlépcső közvetlen szomszédságában épül. Eddig elkészült az új szivattyútelep nyomócső vezetéke és a hozzá tartozó torkolati műtárgy, illetve a szívócső fektetésének előkészítő munkái is megvalósultak; a kivitelezés előreláthatólag ősszel folytatódik – ismertették.

A projekt keretében felújítják a darupályákat és a darukat, továbbá gépészeti- és épületfelújítási munkák is zajlanak.

Kapcsolódó írásaink