Belföld

Soros György áll szinte az összes LMBTQ-szervezet mögött

Érdekes összefüggésekre bukkant a Tűzfalcsoport

A Tűzfalcsoport legújabb írásában a minden évben megtartott Pride-hónap alkalmából megvizsgálta a hazai LMBTQ-szervezetek hátterét – írta meg a Magyar Nemzet.

Érdekes összefüggésekre bukkantak. Természetes nem meglepő módon a háttérben minden esetben ott van a Keresztapa, Soros György, a baloldali tőzsdespekuláns.

Július elsejével elstartol itthon a Pride-hónap, és ennek okán a Tűzfalcsoport megvizsgálta, hogy a sok LMBTQ-szervezet mögött ki/kik állnak, illetve kinek a pénzéből működtetik ezeket a szervezeteket.

Ma Magyarországon több tucat, néha egymással is konkuráló LMBTQ-szervezet dolgozik. Ezek nagyrészt érdekvédelemmel, érdekérvényesítéssel vagy lobbizással foglalkoznak – írja a Tűzfalcsoport. Átnézték a weboldalaikat, és érdekes módon azt találták, hogy szinte az összes mögött felbukkan a CEU vagy éppen az Open Society Foundations.

A szervezetek között a legnagyobb a Háttér Társaság

Saját meghatározása szerint célja „a szakmai és politikai közvélemény, valamint a tágabb társadalom figyelmének felhívása az LMBTQI emberek problémáira; az őket segítő szolgáltatások működtetése; az LMBTQI emberek társadalmi helyzetének, szükségleteinek megismerése.”

A Társaság weboldalán felsorolják azokat a szervezeteket, amelyek támogatják a munkásságukat. Ha alaposabban megnézzük, olyan egyesületeket találunk, amelyek jól ismertek a Soros-univerzumból.

A teljesség igénye és változtatás nélkül:

 • Amerikai Egyesült Államok
 • Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
 • Egyesült Királyság
 • Európai Bizottság
 • Google Community Grants Fund
 • Holland Királyság
 • Nyílt Társadalom Alapítványok
 • Rosa-Luxemburg-Stiftung
 • RTL Klub

Arra egyelőre nem találtak semmilyen utalást, hogy az RTL milyen formában támogatja a szervezetet, hacsak a híradásokat nem számoljuk, de így fest az egyesület weboldala a támogatókkal:

Fotó: Tűzfalcsoport
Fotó: Tűzfalcsoport

Budapest Pride – Szivárvány Misszió Alapítvány

A Szivárvány Misszió Alapítvány áll a Budapest Pride mögött. Saját meghatározásuk szerint a Budapest Pride egy feminista és antirasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) szervezet. Céljaik elérése során legfontosabb feladatuknak és eszközüknek tekintik a többnapos nyári Budapest Pride fesztivált, annak részeként a Budapest Pride felvonulást, illetve az őszi Budapest Pride LMBTQ-filmfesztivál megrendezését.

Az alapítvány 2022-es beszámolója alapján 64 millió forint saját tőkével bírt, és 133 millió forintnyi támogatást kapott.

A partnerek köre itt is azonos a fentivel. Szinte csak ugyanazok a szervezetek találhatóak meg a támogatók, adományozók, partnerek rubrikában.

A „civil partnerek” között felbukkan az Amnesty International, az Auróra, a TASZ és a Helsinki Bizottság is.

Hogy ezek mennyire civil szervezetek és mennyire Soroshoz köthető politikai szervezetek, arról már több száz cikkben beszámoltak, elég itt annyit megjegyezni, hogy minden második közleményükben ezek a szervezetek kereszthivatkoznak egymásra, mintegy legitimációs faktorként használják egymást érveik alátámasztására.

Fotó: Tűzfalcsoport
Fotó: Tűzfalcsoport

A Budapest Pride weboldalán megtalálhatóak a szervezet további támogatói is, és ott már a második helyen feltűnik a CEU.

Fotó: Tűzfalcsoport
Fotó: Tűzfalcsoport

Magyar LMBT Szövetség

A Háttér Társaság az egyik legelső, a Budapest Pride a leglátványosabb, de a legnagyobb LMBTQ-szervezet a Magyar LMBT Szövetség. A Magyarországon működő meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű egyesületek ernyőszervezeteként jött létre.

Az ernyőszervezet is jogvédelemmel, illetve érdekképviselettel és érdekérvényesítéssel foglalkozik. Jelenleg nyolc tagszervezete van, és az egyik legnagyobb támogatásukat a 2019–20-as évben kapták az Európai Uniótól és Sorostól.

Az „Itt vagyunk! Az LMBTQI emberek magyarországi társadalmi elfogadásának növelése közösségi megerősítés és szemléletformálás útján” projektet az Európai Bizottság 178 153 euróval támogatta, a Nyílt Társadalom Alapítványok további 15 000 dollárral. Ez mai értéken nagyjából 70 millió forintot jelent.

Jelenlegi támogatóik között is ismert szervezeteket találunk:

 • MagNet Bank Zrt.
 • Holland Nagykövetség
 • Nyílt Társadalom Alapítványok
 • EGT és Norvég Civil Támogatási Alap: ÖkotársAlapíványok, DemNet

A szervezet az elmúlt időszakban nem mutat túl nagy aktivitást – főleg korábbi időszakához képest. Azonban a tagszervezetei meglehetősen aktívak. Ilyen a Labrisz Leszbikus Egyesület, amelynek a honlapján például szinte kizárólag a fent már említett szervezeteket találjuk meg partnerként vagy támogatóként feltüntetve.

Fotó: Tűzfalcsoport
Fotó: Tűzfalcsoport

Érdekes módon a Soroshoz köthető CEU itt is kiemelt helyet foglal el.

A fenti gyűjtésből jól látható, hogy a Magyarországon működő LMBTQ-szervezetek támogatói köre szinte teljesen azonos. Soros, külföldi államok nagykövetségei vagy éppen az Európai Bizottság. Ezek a támogatók, partnerek sok esetben hatalmas összegekkel is finanszírozzák az egyesületeket. A korrektség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a Budapest Pride mögött van pár piaci alapon támogató is, de az is jól látható, hogy Soros szervezetei miképp járják át a budapesti liberális közeg szövetét jogvédő szervezetekkel, újságokkal, mozgalmi szervezetekkel és különféle érdek- és lobbitevékenységgel.

Viszont a belterjesség is szemet szúr. Szinte ugyanaz a pár tucatnyi szervezet, alapítvány kapja a Soros-pénzek javát, amelyek szinte mindig ugyanazokban a médiafelületekben kapnak publicitást, amelyek szintén Soroshoz köthetőek.

Kijelenthető, hogy Magyarországon Soros hálózata a nyilvánosság minden szeletét próbálja kontrolálni, legyen szó aktivista szervezetekről, pártokról vagy éppen sajtóorgánumokról.

Kapcsolódó írásaink