Belföld

Okosvilágítású körforgalom épül Zalában

Több mint másfél milliárd forintos beruházással alakítják át okosvilágítással ellátott körforgalmú kereszteződéssé a Sümeg–Zalaegerszeg és Karmacs–Jánosháza közötti út csomópontját – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK) hétfőn az MTI-t.

Okosvilágítású körforgalom épül Zalában
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a 7328-as és a 7331-es jelű közút csomópontjában megvalósuló beruházás bruttó 1,553 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból készül el. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezőnek a beruházó MK a munkaterületet átadta, a munkálatok 180 napot vesznek igénybe.

A csomópontban egy 38 méter átmérőjű körforgalom épül, közepén egy oszlopon négy okoslámpát helyeznek el. Az energiatakarékosság érdekében ezek éjszaka csökkentett fényerővel világítanak, de ha a szenzorok közeledő járművet észlelnek, akkor teljes fényerőre váltanak.

A felújítás részeként a szakemberek felmarják a meglévő burkolatot, a szükséges helyeken a teljes pályaszerkezetet kicserélik, ezt követően kiegyenlítőréteg, majd a teljes felületen aszfalt kopóréteg és új padka készül. Kicserélik a KRESZ-táblákat, átépítik a buszmegállókat és új tartós burkolati jeleket festenek fel a kereszteződésben.

Kapcsolódó írásaink