Belföld

Jogsértő lehet a gyártói hulladékkezelési díjak összehangolt továbbhárítása a vevőkre

Versenyjogi szempontból jogsértőnek minősülhet a gyártót, külföldi előállítás esetén a forgalmazót terhelő hulladék-újrahasznosítási díjak összehangolt továbbhárítása a vevőkre – közölte az MTI-vel pénteken a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH).

Jogsértő lehet a gyártói hulladékkezelési díjak összehangolt továbbhárítása a vevőkre
A szemétlerakóban ma még az élelmiszer-hulladék is ott van
Fotó: Belga via AFP/Belga Mag/Nicolas Maeterlinck

A kiterjesztett gyártói felelősségi díjat azért vezették be, hogy a környezetterhelés okozói fizessék meg a környezetszennyező csomagolóanyagok hulladékkezelési költségét. A díjtételt a jogszabályok egyértelműen gyártói kötelezettségként határozzák meg, nem pedig vevőkre terhelhető költségelemként, így az összehangolt áthárítás mint versenykorlátozó megállapodás súlyos jogi következményekkel járhat.

Hozzátették, hogy korábban elemgyártókat is megbírságoltak, amiért a 2005-ben bevezetett hulladékkezelési díjat egységesen, teljes egészében és egymással egyeztetve a vevőikre terhelték.

Áremelés helyett a versenyhatóság a csomagolások fenntarthatóbbá tételét javasolja, ezzel a gyártók csökkenthetnék a költségeiket. A javaslat összhangban áll a díjtétel-szabályozás koncepciójával is, amely szerint az alacsonyabb környezetterhelésű, könnyebben újrahasznosítható csomagolások kiterjesztett gyártói felelősségi díja alacsonyabb, mint a műanyagoké – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink