Belföld

Így vélekednek a magyarok a melegházasságról egy nemzetközi kutatás szerint

A baloldali érzelműek körében, valamint a kevésbé vallásos országokban elfogadottabb az azonos neműek házassága – állapítja meg legújabb kutatásában a Pew Research Center. Magyarország kivétel, mert még a baloldali polgároknak is mintegy fele ellenzi a melegházasságot. A felmérést 24 országban végezték el – írta meg a Magyar Nemzet.

Így vélekednek a magyarok a melegházasságról egy nemzetközi kutatás szerint
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Rétvári Bence

A Pew Research Center 24 országban végzett legújabb felmérése szerint az azonos neműek házasságával kapcsolatos attitűdök nagyon eltérőek a világon. A vizsgált országok közül a melegházasságot legtöbben Svédországban támogatják: a felnőtt lakosság 92 százaléka áll mellette. Az a szám egyébként Nigériában volt a legalacsonyabb, ahol a felnőtt lakosság 98 százaléka ellenzi az azonos neműek házasságkötését.

A vizsgált régiók közül Nyugat-Európában a legmagasabb az azonos neműek házasságának társadalmi támogatottsága. Tízből legalább nyolc felnőtt támogatja ezt Svédországban (92 százalék), Hollandiában (89 százalék), Spanyolországban (87 szsázalék), Franciaországban (82 százalék) és Németországban (80 százalék). A törvény ezen országok mindegyikében lehetővé teszi az azonos nemű polgárok házasságát.

Olaszország kitűnik a többi ország közül, ugyanis annak ellenére, hogy a felnőttek 74 százaléka támogatja, náluk nem törvényes a melegházasság.

Az Egyesült Királyságban a felnőttek körülbelül háromnegyede (73 százalék) szintén az azonos neműek házassága mellett tette le a voksát. Kelet-Közép-Európában ezzel szemben inkább ellenzik a melegházasságot: Lengyelországban a felnőttek mindössze 41 százaléka, Magyarországon pedig csupán 31 százaléka támogatja azt.

A baloldali érzelműek körében elfogadottabb a melegházasság

Az USA-ban – bár 2015-ben legalizálták a melegházasságot – a társadalom 34 százaléka ellenzi azt. A Demokrata szavazók csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel támogatják (82 százalék) az azonos neműek házassági jogát, mint a republikánusok (42 százalék). A tengerentúlon azon polgárok körében, akiket a kutatók a jobboldali kategóriába soroltak, csupán 36 százalékos támogatottsággal bír a melegházasság, a baloldali érzelműek körében ez az arány 90 százalék volt.

Magyarországon a jobboldali érzelmű polgárok 75 százaléka, míg a baloldali polgárok 50 százaléka ellenzi az azonos neműek házasságát. A kutatók azt is kimutatták, hogy az azonos neműek törvényes házasságának támogatottsága általában alacsonyabb azokban az országokban, ahol nagyobb arányban vallja magát a lakosság vallásosnak. A tanulmányban emellett megállapították, hogy a fiatalok sokkal inkább elfogadóak a kérdésben, mint az idősebb korosztály.

Kapcsolódó írásaink