Külföld

Zelenszkijnek döntenie kell a melegházasságról

Az aktivisták a háborús bizonytalansággal indoklják az azonos nemű párok családalapításának szükségességét.

Zelenszkijnek döntenie kell a melegházasságról
Volodimir Zelenszkijnek újabb "fontos" döntést kell hoznia
Fotó: AFP

Sikerült összegyűjtenie 25 ezer aláírást Ukrajnában egy olyan petíciónak, amely arra szólítja fel az elnököt, hogy legalizálja az azonos neműek házasságát az országban, a törvények szerint így arra Zelenszkijnek válaszolnia kell.

A júniusban benyújtott petíció azzal indokolja a lépés szükségességét, hogy a háborús  helyzetben „bármelyik nap az utolsó lehet, így szükség van arra, hogy az azonos nemű párok is családot alapíthassanak”.

Zelenszkij álláspontja ugyanakkor a kérdésben nem világos. Habár az elnök igyekszik magát liberálisnak beállítani, pártja korábban megpróbált olyan törvényjavaslatot előterjeszteni, amely büntethetővé tette volna a „homoszexualitás és a transzneműség propagandáját”. Továbbá az ukrán társadalom sem éppen liberális a kérdésben. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság mindössze 9-24 százaléka gondolja úgy, hogy két azonos nemű embernek engedélyezni kellene a házasságkötést. 2019-ben a megkérdezett ukránok 14 százaléka szerint a homoszexualitást el kellene fogadnia a társadalomnak, míg 2020-ban 6 százalékuk tartotta elfogadhatónak a homoszexualitást.

Kapcsolódó írásaink