Belföld

Szentkirályi Alexandra: A magyar kormány elkötelezett a magyar családok támogatása mellett

A család a jövőnk záloga, és aki a családokba fektet, az a jövőbe fektet, az a jövőt építi – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Királyházán, ahol felavatta a P. Frangepán Katalin gimnázium intézményhálózatának legújabb óvodáját, amely a Kárpát-medencei óvodafejlesztő program keretében valósult meg.

Szentkirályi Alexandra: A magyar kormány elkötelezett a magyar családok támogatása mellett
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

Szentkirályi Alexandra az átadóünnepségen aláhúzta, hogy „egy óvoda átadásánál aligha jelezhetné bármi is jobban azt, ahogy mi gondolkodunk arról, mi a helyes út, mi a feladatunk”. A magyar kormány elkötelezett a család, mint a társadalom, a nemzet legfontosabb alapegysége mellett.

A család a jövő záloga, és „aki a családokba fektet, az a jövőbe fektet, az a jövőt építi” – fogalmazott. A kormány elkötelezett a családok, a magyar családok támogatása mellett az anyaországban és a határon túl is.

Az oktatási-nevelési intézmények hálózata „garanciát jelent arra, hogy meg tudnak maradni a gyerekek magyarnak, meg tud maradni a magyar kultúra”, magyar nyelvi közegben tudják a szülők biztonságban gyerekeiket. A háborús időkben szimbolikus jelentőségűek az ilyen átadások. „Óvodák, iskolák falait húzzuk föl, nem pedig emberek közé húzunk föl falakat” – mondta Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő kiemelte: a háború elől menekülő ukránok továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására. Folyamatos a humanitárius segítségnyújtás, és amíg baj van, addig természetesen a segítség is fennáll – jelentette ki, aláhúzva, hogy a magyar kormány a mielőbbi tűzszünetben és békében érdekelt, mert csak így lehet az emberi életeket megmenteni, csak így hozható vissza Kárpátaljára az a pezsgő élet, ami a háború előtt jellemző volt.

Az óvoda az egykori parókia épületében működik, amely körülbelül 25 millió forintos magyar állami támogatással teljes külső és belső felújításon esett át.

A gazdag magyar történelmi múlttal rendelkező Királyházán több mint száz éve megszűnt intézményes magyar oktatás újjáéledésének csírája a most átadott óvoda, ahol szeptember elsején 18 gyereket fogadnak – fogalmazott az avatóünnepségen Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke.

Szentkirályi Alexandra kárpátaljai látogatásának első napján Beregszászon meglátogatta a magyar népi hagyományokat és művészetet ápoló Tulipán Tanodát, és felkereste a Máltai Szeretetszolgálat járási szervezetét is.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink