Belföld

Gyanús óvodabezárás Zuglóban

Újabb zuglói óvodát zár be a Horváth Csaba vezette baloldali önkormányzat, jelentette be közösségi oldalán Borbély Ádám, a Fidesz választókerületi elnöke, önkormányzati képviselője.

Gyanús óvodabezárás Zuglóban
Horváth Csaba akaratát akkor is keresztül viszi, ha az a zuglóiak számára előnytelen
Fotó: MH/Török Péter

A zuglói kormánypárti politikus kiemelte, hogy a Herminka Óvoda Erzsébet királyné úti bezárását a baloldali testület azzal indokolja, hogy az épület rossz állapotban van. A hivatkozást azonban felháborítónak érzi, mert megfogalmazása szerint amíg Magyarország kormánya folyamatosan a családok megsegítésén dolgozik, addig a helyi baloldali vezetés 2019 óta a Napsugár Óvoda után már a második óvodát zárja be a kerületben.

A felettébb furcsának tartja, hogy miközben Zugló 51 milliárdos rekordköltségvetésből gazdálkodik, amely ebben a ciklusban mintegy másfélszerese a korábbi összegnek, fel sem merül az óvoda épületének felújítása.

„Éppen ezért adódhat a kérdés, hogy vajon melyik baloldali vállalkozó foga fájhat az Erzsébet királyné útján található patinás villa épületre?” – tette fel a kérdést a bejegyzésben.

Megkeresésünkre Borbély Ádám hozzátette: „Budapest egyik leggazdagabb kerülete Zugló, ezért különösen furcsa a döntés. Az is érthetetlen, hogy a zuglói egyesített óvodák szakmai vezetése miért asszisztál a baloldal óvodaellenes intézkedéskedéseihez. Nyilvánvaló, hogy az elmúlt években egyetlen óvodaépület sem újult meg helyben, az városvezetés indoka pedig azt vetíti előre, hogy öt-tíz éven belül nem marad egy óvoda sem Zuglóban.”

Az ügyben a zuglói önkormányzatot is megkerestük, hogy megtudjuk, az óvoda bezárása helyett miért nem a felújítás mellett döntöttek? A folyamatosan, ugrásszerűen növekvő kerületi költségvetésből mikor fordítottak pénzt utoljára óvodafelújításra? Elképzelésük szerint mi lesz az épület sorsa? Tervezik-e annak értékesítését?

Kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk:

„Az önkormányzat folyamatosan költ közintézményeinek felújítására, kiemelten kezelve ezek közül is az óvodákat. Idén is több száz millió forintos beruházással újítjuk fel és folyamatosan fejlesztjük óvodáink minőségét. A Herminka óvoda bezárását, annak műszaki állapota indokolta, a felújítás gazdaságosan nem volt megoldható.

A gyerekek elhelyezése a szülőkkel egyeztetett módon történt meg. A környéken lévő óvodák gond nélkül tudták biztosítani a szükséges férőhelyeket. Az épület értékesítését nem tervezi az önkormányzat.”

Kapcsolódó írásaink