Belföld

Eltitkolhatott egy szerződést a zuglói önkormányzat

Több szerződést is kötött 2020 óta a XIV. kerület szocialista polgármestere a Publicus Intézettel. A baloldalhoz ezer szállal kötődő kutató cég közpénzbevételei az év végére megközelítik a 40 millió forintot. Ráadásul az egyik megbízásukat a jelek szerint eltitkolták Horváth Csabáék. 

Eltitkolhatott egy szerződést a zuglói önkormányzat
Horváth Csaba
Fotó: MH

Mintegy 40 millió forintot fizetett ki 2020 óta a XIV. kerület baloldali vezetésű önkormányzata a Publicus intézetnek – közölte honlapján az Adatradar. A portál által megvizsgált dokumentumokból az derül ki, hogy Horváth Csaba (MSZP) egy, a covidjárvány első hulláma alatt végzett telefonos tájékoztató szolgáltatás sikerére és helyismeretére hivatkozva, valamint a társaság „kutatási cégként elért szakmai elismertség[e] okán” döntött úgy több mint két évvel ezelőtt, hogy különböző feladatokkal bízza meg a baloldal holdudvarához tartozó kft-t.

A cikk szerint kérdéseket vet fel, hogy az átláthatóságára büszke Zugló a hivatkozási alapként használt tájékoztató kampányról szóló megbízást nem tette közzé a honlapján, vagy legalábbis lehetetlenségszámba megy megtalálni azt.

Ami a másik indokot, a magas szakmai minőséget illeti, az Adatradar  a balliberális G7.hu-t idézi, amely azt írta korábban: a „Publicus az utolsó nyilvános mérésében, 3-5 nappal a választás előtt, egyedüliként döntetlent hozott ki a Fidesz és az ellenzék között, miközben mint tudjuk, 16 százalékpontnál is nagyobb lett a különbség”. Az intézet „a korábbi választásokon is rendszeresen alulmérte a Fideszt és felülmérte az MSZP, illetve a Párbeszéd támogatottságát – éppen azokét, akikkel rendszeres üzleti kapcsolatban áll.”

Ennek ellenére Horváth Csabáék bizalma megingathatatlan. Az első kutatási szerződést 2000-ben 8 hónapra, a többit lényegében egy-egy évre kötötték. Pulai András cégének a választásokat követő évben nettó 14,7 millió, 2021 és 2022-ben pedig egyaránt nettó 12,1 millió, összesen tehát nettó 38,9 millió forintot fizetett, illetve fizet ki az önkormányzat. Ezért cserébe fókuszcsoportos kutatást, közvélemény-kutatásokat és az önkormányzat online felületeinek monitorozásával amolyan hangulatjelentéseket kell készíteniük.

Ennek kapcsán – olvasható a közadatigénylésekkel foglalkozó portálon – érdemes megjegyezni, a Google a Publicus nevére és a zuglo.hu-ra keresve az elmúlt három évből egyetlen hírt dob fel, mely szerint a „zuglóiak jelentős többsége szeretné, hogy megépüljön a Bosnyák térre tervezett új Városközpont”.

Különösnek tartják továbbá a 2021-es és a 2022-es szerződés keltezését. Bár mindkettő előírja, hogy a kutató intézetnek január 15. és december 15. között kell teljesíteni a vállalásait, de tavaly június 23-án, tavaly előtt pedig május 4-én kötöttek megállapodást. Vagyis jóval azután, hogy munkához kellett látniuk.

Kapcsolódó írásaink