Belföld

A csapatmunkában hisz a Honvéd Vezérkar főnöke

A békekatonaságból, egyenruhás munkavállalók szociális intézményéből egy harcképes, elszánt, komoly hadsereget kell építeni – hangoztatta a Honvédelem.hu-nak adott interjújában Böröndi Gábor. A Honvéd Vezérkar közelmúltban kinevezett főnöke egyebek mellett aláhúzta, kinevezése után fontosnak tartotta, hogy tiszta képet kapjon arról, milyen állapotban van a honvédség – ez volt az úgynevezett Kék Villám–1 elnevezésű gyakorlat, amelyet szinte azonnal követett annak második része.

A csapatmunkában hisz a Honvéd Vezérkar főnöke
Böröndi Gábor: Büszke vagyok arra, hogy Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagjai ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással találtak alkalmasnak a feladatra
Fotó: MH Zrínyi

Az orvos sztetoszkópot, a tanár tankönyveket, a katona pedig fegyvert használ – ezért döntöttem úgy, hogy munkaidőben minden katona köteles a fegyverét magánál tartani, emellett pedig gyakorolni annak szét- és összeszerelését – hangoztatta a Honvédelem.hu-nak adott interjújában Böröndi Gábor. A Honvéd Vezérkar nemrégiben kinevezett főnöke nyomatékkal aláhúzta, az elmúlt egy hónapban megtörtént a harckészültség felmérése, és a katonák fegyverbiztonsága is javult.

Mint kifejtette, kinevezése után fontosnak tartotta, hogy tiszta képet kapjon arról, milyen állapotban van a honvédség – ez volt az úgynevezett Kék Villám–1 elnevezésű gyakorlat. A mozzanat célja az volt, hogy – a szárazföldi alakulatok dandár- és zászlóaljtörzseit aktiválva, az összes alakulatot érintve – megnézzék, milyen szintű, illetve egységes és elfogadható-e a törzsmunka. Rendkívül rövid volt az az idő, amely a megszervezésre rendelkezésre állt, de a Honvéd Vezérkar a középszintű parancsnokságokkal együtt gyorsan reagált.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is felkereste a Kék Villám gyakorlatot
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is felkereste a Kék Villám gyakorlatot
Fotó: MH Zrínyi

A Kék Villám–2 gyakorlat a magyar légierő összes alakulatát érintette, illetve valamennyi rendszeresített haditechnikai eszközt megpróbáltuk olyan szituációba állítani, amelyek során a kezelőik tanúbizonyságot tehettek felkészültségükről – mondta. Mint kifejtette, összességében egy nagyon elkötelezett és fegyelmezett csapat hajtotta végre a gyakorlatot, de a szakmai képességek fejlesztése továbbra is kiemelt fontosságú.

Ha a katonák elé értelmes célokat tűzünk ki, akkor látszik rajtuk, hogy igazán elkötelezettek és magas szinten hajtják végre feladataikat – ugyanakkor jól láthatók lettek a tudásbéli különbségek az egyes alakulatok tisztjei és altisztjei között, de így legalább van egy világos képünk arról, hogy hová szeretnénk eljutni, mit kell fejleszteni – fogalmazott Böröndi Gábor.

Az interjúban szó esett még a Nyugat-Balkánról és a koszovói, illetve a világ más pontjain zajló békemissziókról. A Balkánnal kapcsolatban aláhúzta, ott egy befagyott konfliktus van jelen, amely bármelyik pillanatban újraéledhet, ezért Magyarországnak fokozott figyelemmel kell lennie az ott történtekre.

Böröndi Gábor hozzátette, a csapatmunkában, a bizalomra épülő vezetésben hisz, és abban, hogy közösen sikerülni fog, ugyanis a Magyar Honvédség nagy közössége, az összetartozás, az a kötelék, amely az elmúlt évtizedekben kialakult közöttünk, kellő garanciát és biztosítékot ad arra, hogy a kormányzat által kitűzött célokat teljesíteni tudják.

Az interjú teljes szövegét a Honvédelem.hu oldalon lehet elolvasni.

Kapcsolódó írásaink