Belföld

Soha ilyen alacsony még nem volt a regisztrált álláskeresők száma

A háborús idők ellenére az elmúlt 30 évben még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mint idén májusban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken az MTI-vel.

Soha ilyen alacsony még nem volt a regisztrált álláskeresők száma
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

Az év ötödik hónapjában mindössze 228 600-an szerepeltek a nyilvántartásban, ami új történelmi mélypont. Az eddigi legkedvezőbb adat 2021 júniusában volt megfigyelhető, ezt a májusi kétezerrel javította tovább, 2010 elejéhez képest pedig több mint 430 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma – írták a közleményben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján.

A kormány a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédi a családokat és a munkahelyeket, kivédi a recessziót és letöri a szankciós inflációt. A gazdaságvédelmi intézkedések működnek, az infláció tetőzött és mérséklődésnek indult, az álláskeresők létszáma tovább csökkent.

A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatás elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. Magyarországon 2010-hez képest ma egymillióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót.

A tavaly decemberben indított Vállalkozások Munkaerő Támogatása és a Munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatás programok keretében eddig már több mint 20 ezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem, 20 milliárd forint értékben. A programok érdemben segítik elő a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését, mára már több mint 16 ezren helyezkedtek el a támogatási programok segítségével – olvasható a minisztérium közleményében.