Belföld

Apostoli nuncius: A vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog

A kereszténység megerősítéséhez Európában emlékeztetni kell a vallásszabadság alapelvére

A vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog, hiszen az ember legbensőjét érinti – mondta Michael Wallace Banach apostoli nuncius a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Apostoli nuncius: A vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog
Michael Wallace Banach
Fotó: AFP

Michael Wallace Banach a kereszténység európai helyzetéről szólva emlékeztetett: az elmúlt években megszaporodtak és állandóan emelkednek a keresztények elleni gyűlöletbűncselekmények. Ennek okát a nuncius a szekularizálódásban és az igazságtól való félelemben látja.

A keresztény egyházak kimondják az igazságot az emberről és az Istenről, és „az igazság, amelyet mi hirdetünk az emberről, gyakran nagyon is eltér attól az igazságtól, amelyet mások annak gondolnak” – fogalmazott.

A kereszténység nehéz helyzetére a nuncius szerint magyarázat lehet a sokféle kísérlet a keresztény egyházak, a katolikus egyház hitelének csorbítására is. Mindez együttesen hat – mondta.

Hangsúlyozta: a kereszténység megerősítéséhez Európában emlékeztetni kell a vallásszabadság alapelvére. „Ki kell tartanunk amellett, hogy a vallásszabadság a hit megvallásának szabadságát is jelenti, és hogy a hit nyilvános megvallását nem szabad diszkriminatívnak tekinteni akkor sem, ha egy keresztény egyház olyasmit fogalmaz meg, amely nem tetszik az éppen aktuális kurzusnak.”

A nuncius Szent II. János Pál pápára hivatkozott, aki szerint ha valaki meg akarja vizsgálni az emberi jogok hőfokát egy országban, akkor elég megnéznie, hogy hogyan gyakorolhatják a vallás szabadságát.

Michael Wallace Banach fontosnak nevezte a párbeszédet is a keresztény és a nem keresztény közösségekkel egyaránt, hogy eljussunk a kölcsönös tisztelethez. Megjegyezte, akit párbeszédre hívunk, az „társunk lesz, vendég lesz az asztalnál”. Lehet, hogy nem ízlik neki a felszolgált étel, de ott van a szobában.

Arra kérdésre, hogy mi az európai kereszténységet fenyegető, legsúlyosabb veszély, az elvilágiasodás, a muszlim tömegek érkezése Európába vagy a genderelmélet, a nuncius azt felelte, ezek mind kihívást jelentenek, ugyanakkor az érsek szerint pozitív hatásuk is van, mert arra késztetnek, hogy „mélyebben megismerjük a keresztény tanítást, és megpróbáljuk még érthetőbben kifejteni az embereknek a saját álláspontunkat”.

Michael Wallace Banach meglátása szerint ugyanakkor a legnagyobb kihívás a keresztények számára ma az apátia, az érdektelenség. A keresztények viszonylagos békében és anyagi jólétben élnek, ezért nem vállalják fel a kereszténységet, nem foglalkoznak vele. A Biblia utolsó könyvében, az Apokalipszisben Isten a hét egyház egyikéhez szólva így fogalmaz: „Nem vagytok sem hidegek, sem melegek, ezért hát kivetlek a számból benneteket” - emlékeztetett az érsek-diplomata.

A Vatikánnak – ahogy Ferenc pápa teszi – bátorítania kell a katolikusokat és más keresztény felekezetek híveit is arra, hogy legyenek hűségesek a keresztény hitükhöz, vegyék komolyan, és legyenek rá büszkék, ne féljenek megvallani hitüket, és folytassanak párbeszédet másokkal – hangsúlyozta a nuncius.

Kapcsolódó írásaink