Belföld

Lélegeztetett gyermekek gyógyítását segítő speciális eszközökkel gazdagodott a pécsi gyerekklinika

A pécsi gyerekklinika intenzív osztályán évente több mint 300 gyermeket ápolnak

Gyógyszerporlasztó és lélegeztető gép párásítására szolgáló készülékekkel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztálya az Országos Jótékonysági Vadásztársaság (OJV) adományából – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Lélegeztetett gyermekek gyógyítását segítő speciális eszközökkel gazdagodott a pécsi gyerekklinika
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Marijan Murat

A PTE csütörtöki közleményében Rózsai Barnabást a pécsi gyerekklinika intenzív osztályának vezetőjét idézve kiemelték: a lélegeztetett gyerekek esetében a felnőtteknél alkalmazott, maszkon keresztüli gyógyszerporlasztást nem lehet elvégezni.

A szakember kifejtette: a most beszerzett speciális porlasztó a lélegeztető gép rendszerébe csatlakoztatható, és a légzőkör megszakítása nélkül alkalmas arra, hogy gyógyszert juttasson a légutakba, míg a párásító készülék a légutak kiszáradásának megelőzését segíti.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az OJV – több más kórházzal együtt – rendszeresen megajándékozza a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáját, így az elmúlt években ultrahang- és elektroterápiás készüléket, valamint digitális, hordozható mellkasszívó berendezést tudott beszerezni a gyerekklinika a jótékony vadászoknak köszönhetően.

A pécsi gyerekklinika intenzív osztályán évente több mint 300 gyermeket ápolnak, az intézményegység regionális centrumként a délnyugat-dunántúli régió valamennyi súlyos esetét ellátja. A kezelt betegek ötöde szorul lélegeztetésre – tértek ki rá a PTE közleményében.

Kapcsolódó írásaink