Belföld

KiberPajzzsal erősítik az érzékeny egészségügyi adatok védelmét

A betegek érdekében a kiberbiztonság, a személyes adatok védelme kiemelten fontos

Az egészségügy kiberbiztonságának javítása érdekében létrehozzák a pénzügyi szektorban már kiválóan működő KiberPajzsot. Ennek érdekében stratégiai megállapodást kötött az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet – közölte a két szervezet kedden az MTI-vel.

KiberPajzzsal erősítik az érzékeny egészségügyi adatok védelmét
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy az egészségügyben naponta több tízezer, különösen érzékeny adat keletkezik. Ezzel párhuzamosan évről évre emelkedik az egészségügyi ellátók adatvagyonát érő támadások száma, egyre gyakoribbak a zsarolóvírusok, az adatlopások vagy éppen az ellátás folytonosságának akadályozása.

Mint írták, a betegek érdekében a kiberbiztonság, a személyes adatok védelme kiemelten fontos, ezért kötött stratégiai megállapodást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NMSZ NKI) igazgatója, Szabó Lajos és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, Szócska Miklós.

Az együttműködés elsődleges célja, hogy a pénzügyi szektorban már kiválóan működő KiberPajzs az egészségügyben is létrejöjjön. Közös közleményükben hangsúlyozták, hogy az egészségügyi adatok védelme érdekében elengedhetetlen a közös fellépés, az intézmények, az egészségügyben dolgozók és a lakosság tájékoztatása, edukációja, az adattudatosság erősítése.

Szabó Lajos kiemelte: az egészségügy kiemelt ügyfele a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a fokozott digitalizáció ezen a területen is növeli a szereplők kibertámadásoknak való kitettségét, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a védekezésre, szem előtt tartva, hogy a védelem egyik legfontosabb eleme az ember, a felhasználó.

„A biztonságtudatosság fejlesztése emiatt központi szereppel bír, amelyhez az NBSZ NKI a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjában kompetens és elkötelezett partnerre talált” – hangsúlyozta az NBSZ NKI igazgatója az együttműködés aláírásakor.

Szócska Miklós nagy kihívásnak nevezte az egészségügyi adatvagyon védelmét, a kiberbiztonság javítását, az információvédelmi tudatosság fejlesztését az ágazati vezetők, az ágazatban dolgozók, valamint a betegek körében.

Az információbiztonsági tudatosításban az egészségügyben emberéletekben mérhető hatása van - tette hozzá.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja csaknem harminc éve képez egészségügyi vezetőket. Az egészségügyi vezetőképzésben és a digitalizációban élen járó intézetként fő küldetése a megszerzett tudás megosztása, az ellátás és a betegek biztonságának növelése a keletkező adatok és információk védelme érdekében.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2015-ben jött létre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat égisze alatt, feladata, hogy az állami szervek információbiztonsági feladatainak végrehajtását biztonsági szolgáltatásokkal támogassa, ellenőrizze, az állami szervezetrendszer egésze tekintetében fejlessze a biztonságtudatosságot.

Kapcsolódó írásaink