Belföld

A Magyar Fejlesztési Bank 1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 2023. május 24-én, jelentős sikerrel, 5 év 1 hónapos futamidejű devizakötvény-kibocsátást hajtott végre, amelynek során 1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be európai befektetőktől, több mint 50 befektetővel folytatott egyeztetést követően – jelentette be csütörtöki közleményében a GFM.

A Magyar Fejlesztési Bank 1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
Fotó: MH archiv / Nagy Balázs

Ez volt az MFB történetének eddigi legnagyobb kötvénykibocsátása. A kötvények iránt jelentős kereslet mutatkozott, amelynek eredményeképpen az előzetesen várt hozamszintnél kedvezőbb, 6,5 százalékos, euróban kifejezve 5,73 százalékos kamat mellett jutott forráshoz az MFB.

A sikeres kibocsátás és a tapasztalt érdeklődés jól példázza, hogy Magyarország és a magyar gazdaság iránt a nemzetközi piaci bizalom töretlen, hazánkat és az MFB-t a nemzetközi pénzügyi színtéren is elismert szereplőként, megbízható partnerként kezelik a befektetők.

A kötvény-kibocsátáson realizált forrásbevonás hozzájárul, hogy az MFB – a jelenlegi kedvezőtlen hitelezési környezetben – tovább erősítse kiemelt szerepét a magyar gazdaság finanszírozásában, kedvező forrásokat biztosítva a hazai vállalkozói szektor számára.

A GFM megjegyezte: az eredményes kötvénykibocsátás a jelenlegi háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben különösen fontos, mivel teret biztosít a hazai vállalkozások teljesítményének és versenyképességének növekedéséhez, ezáltal elkerülhető a recesszió, biztosítható a munkahelyek és a családok védelme, valamint a 1,5 százalékos gazdasági növekedés elérése.

Kapcsolódó írásaink