Belföld

Nincs még gyanúsítottja a jobbikos disznóvágáson történt erőszaknak

Miközben a Jobbikban politikai földindulást okozott, és – egyéb okok mellett - Jakab Péter elnök lemondásához, pártszakadáshoz és névváltoztatáshoz is vezetett a tavaly májusban kirobbant szatmári szexuális erőszak ügye, addig az ököritófülpösi disznótoron történtek kapcsán indult nyomozásnak még gyanúsítottja sincs.

Nincs még gyanúsítottja a jobbikos disznóvágáson történt erőszaknak
Jakab Péter és Földi István Ököritófülpösön ünnepelte Földi győzelmét az ellenzéki előválasztáson. A tivornya erőszakba csapaott át
Fotó: Jakab Péter Instagram-oldala

Az ökörítófülpösi disznóvágáson történt események miatt a nyomozás személyi szabadság megsértésének bűntette miatt folyamatban van, gyanúsítottat a nyomozó hatóság nem hallgatott ki – mondta lapunk megkeresésére Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség szóvivője.

A 2022-es parlamenti választások előtt eltitkolt, országos botránnyá dagadó jobbikos tivornyát a hat párti ellenzék közös jobbikos jelöltje, Földi István 2021. december 11-én szervezte meg a szatmári településen, hogy megünnepeljék az előválasztáson aratott győzelmét. A bulin Jakab Péter pártelnök és élettársa, a „mamuszos” kabinetfőnök, Molnár Enikő is tiszteletét tette. Az összejövetel leginkább aljas lerészegedésnek volt nevezhető – ezt már az áldozat, V. Anita mondta lapunknak még tavaly májusban, aki választókerületi szervezőként kapott meghívót. Élettársát, Szilágyi Györgyöt, a disznóvágás idején a Jobbik alelnökét nem hívták meg. Az áldozat hosszas vívódás után, pártjára tekintettel csupán a parlamenti választást követően tett büntetőfeljelentést.

Az áldozat feljelentése szerint párttársa, Gyüre Csaba országgyűlési képviselő közbelépésének volt köszönhető, hogy nem történt meg az erőszak. Beadványában azt állította, a párt regionális igazgatója kísérte be a vadászház egyik szobájába, majd rázárta az ajtót, az ott tartózkodó Földi István pedig betuszkolta a fürdőszobába, ahol megpróbálta megerőszakolni. Miután kiabálni kezdett, Gyüre sietett a segítségére, s menekítette ki szorult helyzetéből.

A párt az ügyet a parlamenti választás miatt elhallgatta, ám a Jobbik tavaly májusi tisztújítása előtt kiszivárogtak a részletek. Jakabot mégis újraválasztották, ám később – főként a kínos ügy és a választási kudarc miatt – az elnökség szembe fordult a pártelnökkel, ami után Jakab lemondott. A bukott pártelnök ekkor új mestertervet forralt ki. Azt tervezték, hogy „bajtársát”, legfőbb támogatóját, Földi Istvánt indítják el az elnöki posztért folytatott küzdelemben, és ha nyer, Jakab frakcióvezetőként megtarthatja vezető szerepét a pártban, jelentős mértékben diszponálhat majd a több mint félmilliárd forint költségvetési támogatás felett. Földi azonban csúfos vereséget szenvedett Gyöngyösi Mártontól, ami után Jakab lemondott a frakcióvezetésről, s a pártból is kilépett.

Földi azonban nem követte őt, föltehetően azért, mert a Jobbik és a Momentum még a 2019-es önkormányzati választást követően a megyei közgyűlésbe is jelölte. A Jobbik szatmári erős emberének azonban nem ez az egyetlen kínos ügye, 2016-2019 közötti kocsordi polgármesterkedése sem sikertörtének, sőt…

Ezek egyikéről, Szilágyi Lászlótól, a vármegyei főügyészség szóvivőjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kocsordi önkormányzat polgármestere által 2019-ben tett feljelentés alapján hűtlen kezelés bűntette miatti nyomozás indult a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságon, amely jelenleg is folyamatban van. Az ügyben egy gyanúsított van. Az ügyhöz egyesítettek egy másik bűnügyet 2022 októberében, melyben a feljelentő egy magánszemély. A nyomozó hatóság 2022. december 6-án gyanúsítottként hallgatott ki egy személyt nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja miatt.

A gyanúsítás közlése ellen a gyanúsított panasszal élt, de ezt a Mátészalkai Járási Ügyészség elutasította. A nyomozás jelenleg folyamatban van, bővebb felvilágosítást a nyomozás eredményes befejezéséhez fűződő érdekre tekintettel nem adhatok – tette hozzá a szóvivő.

Lapunk kérdésére szóban annyi kiegészítést tett, hogy a gyanúsítás a kocsordi sportegyesületnek nyújtott mintegy három és fél millió forintos támogatással kapcsolatos, amelyet testületi felhatalmazás nélkül fizettek ki a korábbi önkormányzati ciklus időszakában.

Az önkormányzati törvény értelmében az utalványozás, illetve a szerződéses kötelezettségvállalalás egyébként a polgármester kizárólagos jogköre.

Az új kocsordi polgármester, Bakos Róbert lapunknak nyilatkozva tavaly azt mondta, az új képviselő testület 2019-ben 94 milliós hiánnyal vette át a település irányítását és gazdálkodását, s a korábbi vezetés tevékenységével összefüggésben több büntetőfeljelentést tettek hűtlen kezelés, költségvetési csalás és sikkasztás bűntette gyanújával. Egy költségvetési csalási ügyben Földi maga is beismerte a bűncselekmény elkövetését, az ügyészség azonban felfüggesztette vele és társaival szemben az eljárást, miután a 16,8 millió forintot visszafizették, s a büntetlen előéletet is figyelembe vették. Így ebben az ügyben Földi jogerősen mentesült a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezménye alól. A gyermekétkeztetésben, illetve a szociális ellátás területén például 22 millió forintra rúgott a hiány. Jelentős volt a közüzemiszámla-tartozás is, emiatt a szolgáltató a művelődési házban a gázórát leszerelte. Ebben az ügyben a rendőrség három éve nyomoz. Kovács Sándor, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője is feljelentést tett a közmunka kapcsán megkötött megbízási szerződések vonatkozásában. Ez az eljárás a NAV regionális bűnügyi igazgatóságán van folyamatban.

Kapcsolódó írásaink

Jakab Péter bukásának története

ĀAz elnökségről taktikai okokból lemondott, a frakcióvezetéstől stratégiai okokból leváltották, már csak a nép hatalma maradt a Jobbik „parizeusának"