Belföld

Magyar autóbusz karambolozott, sok a sérült

Pozsonyi kórházigazgató: 8 sérült kritikus állapotban van

Magyar autóbusz karambolozott Szlovákiában a D2-es autópályán – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára hétfő délután a Facebook-oldalán. Az esetről Novák Katalin is posztolt közösségi oldalán.

Magyar autóbusz karambolozott, sok a sérült
Novák Katalin köszönetet mondott a szlovák hatóságoknak
Fotó: MTI/Balázs Attila

A baleset a pozsonyzávodi pihenőhelynél történt. A szóvivő közlése szerint több mint 30 tűzoltó dolgozik a helyszínen – írta a hirado.hu a Bumm.sk szlovák hírportálra hivatkozva.

A portál beszámolója szerint Michal Palkovic frissen kinevezett szlovák egészségügyi miniszter arról biztosított, hogy a szlovákiai D2-es autópályán balesetet szenvedett magyar autóbusz minden sérültjét azonnali és minőségi egészségügyi ellátásban részesítik.

A cikk szerint Michal Palkovic a balesetről úgy nyilatkozott: a szlovák Országos Mentőszolgálat Operatív Központja (OS ZZS) és a kórházak arról biztosították, hogy minden sérültet azonnali és minőségi egészségügyi ellátásban részesítenek.

„Mindent megteszünk azért, hogy megmentsük az életüket. Rendkívül sajnálom a baleset áldozatát, részvétem a hozzátartozóinak” – fogalmazott Michal Palkovic.

Menczer Tamás: Zajlik a mentés

Menczer Tamás is hozzászólt a balesethez, melyben jelezte, hogy a mentés zajlik, és a magyar külügy kollégái a helyszínen vannak.

Objektum doboz

Mint kiderült, a szlovák rendőrség közlése szerint a baleset körülményeinek kivizsgálása még zajlik, azt viszont már tudni lehet, hogy mindkét jármű vezetőjének negatív volt az alkoholtesztje.

A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozat mellett 59-en szenvedtek különböző súlyosságú sérüléseket – közölték a tűzoltók (HaZZ) a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

A magyar busz egy kamionnal ütközött össze az autópályán.

Buszbaleset
Buszbaleset
Fotó: Facebook/Új Szó

„Feltehetően nyugdíjasok” utaztak a buszon

Menczer Tamás az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, budapesti és miskolci magyarok, „feltehetően nyugdíjasok” utaztak a buszon, összesen 59-en.

Közölte azt is, a jelenlegi információk szerint a balesetben egy ember meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg. A szlovák mentőegységek négy vagy öt kórházba szállítják a sérülteket.

Menczer Tamás jelezte, hogy a pozsonyi nagykövetség munkatársai a helyszínen vannak.

A műsorban elhangzott az is, a két sofőrnek negatív lett az alkoholtesztje.

A Külgazdasági és külügyminisztérium azt kéri, a hozzátartozók a sérültekről a magyar konzuli szolgálat honlapján lévő call center számán érdeklődjenek.

Menczer Tamás az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, budapesti és miskolci magyarok, „feltehetően nyugdíjasok” utaztak a buszon, összesen 59-en. Hozzátette: az utaslista az autóbuszban van, így nehezebb összeírni, hogy pontosan hányan és kik utaztak a járművön.

Közölte azt is, a jelenlegi információk szerint a balesetben egy ember meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg. A szlovák mentőegységek négy vagy öt kórházba szállították illetve szállítják a sérülteket.

Menczer Tamás jelezte, hogy a pozsonyi nagykövetség munkatársai a helyszínen vannak, valamint az összes érintett kórházba megérkeztek vagy már úton vannak. Mint mondta, utasításba adták, hogy minden kórházban kell, hogy legyen egy kollégájuk, aki fordít, ha szükséges, és segíti a sérülteket és a családdal való kapcsolattartást.

A műsorban elhangzott az is, a két sofőrnek negatív lett az alkoholtesztje.

Pozsony három kórházába szállították a súlyos és közepesen súlyos sérülteket

A Külgazdasági és külügyminisztérium azt kéri, a hozzátartozók a sérültekről a magyar konzuli szolgálat honlapján lévő call center számán érdeklődjenek.

A többi sérültet a malackai (Malacky), nagyszombati (Trnava) és a szakolcai (Skalica) kórházakban látták és látják el.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója arról számolt be, hogy Pozsony három kórházába szállították a súlyos és közepesen súlyos sérülteket. A baleset helyszínéhez közeli Malackában, a tűzoltólaktanyában egy krízisközpontot alakítottak ki, oda érkezik majd a könnyű sérültekért indított mentesítő busz.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, budapesti és miskolci magyarok, „feltehetően nyugdíjasok” utaztak a buszon. Közölte azt is, a jelenlegi információk szerint a balesetben egy ember meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg.

A magyar busz egy kamionnal ütközött össze a szlovák D2-es autópályán.

A szlovák tűzoltók szóvivője szerint több mint harminc tűzoltó vonult ki a közeli Malackából és Pozsonyból, a forgalmat ideiglenesen elterelték, a könnyebb sérülteket egy autóbusz szállította el a helyszínről.

A szlovák rendőrség közlése szerint a baleset körülményeinek kivizsgálása még zajlik, azt viszont már tudni lehet, hogy mindkét jármű vezetőjének negatív volt az alkoholtesztje.

M1: hamarosan elindulnak a könnyű sérültek Magyarországra

Az M1 tudósítója elmondta: a könnyű sérültek közül is többen szorulnak kórházi kezelésre, közülük 19-et elszállítottak Malackából (Malacky) négy pozsonyi kórházba.

A súlyos sérülteket Pozsonyban látták el, több életmentő műtétet is el kellett végezni. Ők súlyos arc-, gerincsérüléseket, medence- és végtagtöréseket szenvedtek.

Más könnyű sérültekért megérkezett a mentesítőjárat, ők hamarosan elindulnak vissza Magyarországra.

A műsorban elhangzott, hogy az utasok közül a legtöbben a hajnali indulás miatt aludtak az autóbuszon, így nem emlékeznek, hogy az ütközés pillanatában mi történt.

A magyar busz egy kamionnal ütközött össze a szlovák D2-es autópályán, a balesetben egy ember meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg.

A szlovák rendőrség még mindig nem tudja, hogy pontosan hogyan történt az ütközés.

A tudósító beszámolója szerint az autópályán már zökkenőmentes a forgalom.

Novák Katalin köszönetet mondott a szlovák hatóságoknak

A köztársasági elnök hivatalos Facebook-oldalán részvétét nyilvánította a szlovákiai buszbalesetben elhunyt áldozat családjának, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

Objektum doboz

Zuzana Caputová szlovák elnök szintén közösségi oldalán nyilvánított részvétet a buszbaleset áldozata családjának és biztosította a magyar államfőt arról, hogy a sérültek ellátásáról gondoskodnak.

A magyar busz egy kamionnal ütközött össze a szlovák D2-es autópályán, a balesetben egy ember meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg.

A sérült autóbuszt már elvontatták

Az M1 hétfő esti híradójában elhangzott: 23 súlyos és közepesen súlyos sérültet kezelnek kórházban. Ők arc-, gerincsérüléseket, medence- és végtagtöréseket szenvedtek. Több emberen kellett életmentő műtétet végrehajtani, két sérült mélyaltatásban van. A tudósító tájékoztatása szerint a sérülteket szakszerűen és gyorsan látták el.

A könnyebb sérülteket a malackai (Malacky) tűzoltólaktanyában kialakított krízisközpontba szállították, ahol pszichológusok és orvosok foglalkoztak velük. A 38 könnyebb sérült közül 19 embert szállítottak kórházba, a többiek 18 óra után mentesítő busszal elindultak Magyarországra.

Az is elhangzott, hogy a budapesti és miskolci embereket, feltehetően nyugdíjasokat szállító busz teljes sebességgel belerohant egy kamionba, amely épp az autópálya melletti pihenőhelyről hajtott vissza a sztrádára. Az ütközés után a busz összeroncsolódott, az úttesten hevertek az utasülések, a kamion rakománya az útra borult. Mint beszámoltak róla, a közösségi oldalakra feltöltött videón jól látszott, hogy a kamion az árokba csúszott.

Kapcsolódó írásaink

Tömegkatasztrófa Mexikóban

ĀMexikóban gyakran barátok, rokonok, szomszédok közösen bérelnek buszt strandolással töltött vakációjukhoz