Belföld

Ön mi lenne, ha újrakezdhetné?

A szakképzés vonzereje nem csak a rendszeres havi juttatásokban rejlik

Az eddigi tapasztalatok alapján biztosak lehetünk benne, hogy a szakképzés átalakítása miatt a legtöbben már nem gimnáziumot, hanem az érettségit és szakmát egyaránt adó, ötéves technikumi képzést választják. Az Országgyűlés mostani plenáris ülésén az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár emlékeztetett: eljutottak oda, hogy vannak olyan technikumok, amelyekbe 4,7-es, 4,8-as átlaggal vesznek fel tanulókat. Hankó Balázs leszögezte, azt szeretnék, hogy mindenkinek legyen szakmája, hogy mindenki kamatoztatni tudja a képességeit.

A végzős általános iskolások, valamint a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba készülő fiatalok közül összesen 71 ezren felvételiztek magyarból és matematikából az év elején. Kilencedik évfolyamra több mint 56 ezren jelentkeztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin kilencezren, a nyolc évfolyamoson hatezren vettek részt.

A legjobb középiskolák 2023-ban a fővárosban vannak. Idén az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma áll a lista élén, amelynek diákjai kimagasló teljesítményt értek el mind a kompetenciamérésen, mind az érettségin és a felvételin. A második helyen az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gimnázium osztozik.

A felvételizők preferenciája ugyanakkor az utóbbi néhány tanévben sokat változott, a szakképzés átalakítása miatt ugyanis a legtöbben már nem a gimnáziumot, hanem az érettségit és szakmát egyaránt adó technikumi képzést, illetve – kevesebben – a sima szakképző iskolát választják. A szakképzés népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt évben tíz továbbtanuló diákból hat emellett döntött.

Mindkét iskolatípus nagy előnye, hogy nem kell rögtön szakmát, csupán ágazatot – például az egyészségügyet vagy a gépipart – választani. A technikumban két év után, a szakképzőben pedig egy év után kell konkrét szakma mellett lándzsát törni.

A szakképzés vonzereje nem csak a rendszeres havi juttatásokban rejlik, hiszen az elméleti képzés ideje alatt ösztöndíjban, a szakmai gyakorlat során pedig munkabérben részesülnek a gyerekek, a képzés végén pedig nagy összegű pályakezdési támogatást biztosít számukra az állam. Továbbá a vállalatokkal kötött munkaszerződés nyomán az iskola mellett havi 100-168 ezer forintot is megkereshetnek a tanulók.

Újdonság az okleveles technikum bevezetése is, amely a felsőfokú alapozó ismeretek elsajátítására irányul. Előnye, hogy szakirányú továbbtanulás esetén felvételi pluszpontokat, sőt akár egyetemi krediteket is jelent, amelynek köszönhetően a felsőoktatási képzési idő le is rövidülhet. Vagyis ez az iskolatípus annak is előnyös, aki például valamelyik mérnöki pályát szeretné választani.

A legnépszerűbb szakirányok mindkét iskolatípus esetén: a járműipar, az elektronika, az informatika, a turizmus-vendéglátás és a gazdálkodás menedzsment.

Ahogy az egyetemi felvételin, úgy a középiskolai eljárásban is hirdetnek pótfelvételit az üresen maradt férőhelyekre. Ez 2023. május 8-tól augusztus 31-ig tart majd.