Belföld

Lengyel Miklós: Erősíteni kell a külhoni magyar fiatalok magyarságtudatát

Erősíteni kell a határon túli, magyar gyökerekkel rendelkező fiatalok magyarságtudatát, nyelvtudását és Magyarországhoz való kötődését – hangsúlyozta Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára a IX. Módszertani Konferencia – A KKM képzési programjai a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság részére című rendezvényen.

Lengyel Miklós: Erősíteni kell a külhoni magyar fiatalok magyarságtudatát
Fiatalok (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Katona László

A politikus elmondta, hogy a KKM „fontos szakdiplomáciai területnek” tekinti a kulturális és oktatási feladatokat, a minisztérium ezért számos ösztöndíjprogramot működtet a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyar fiatalok számára. A képzések kiemelt területe a magyar nyelv oktatása, amit hagyományos nyelvtanfolyamokon túl például részképzések vagy egyetemi előkészítő kurzusok formájában is megvalósítanak – magyarázta. Hozzátette: a nyelvtanulás mellett a hallgatók a magyar kultúra legkülönböző területeihez tartozó tantárgyakból – történelem, irodalom, földrajz, nyelvészet, néprajz – hallgathatnak előadásokat. Közölte: évente 350 külhoni diák vesz részt magyar nyelvi képzésekben.

A helyettes államtitkár a Balassi-ösztöndíjprogram széles pályázati kínálata mellett kitért az idén tízéves évfordulóját ünneplő Stipendium Hungaricum programra is. Ennek célja a külföldi hallgatók bevonzásán keresztül a hazai intézmények nemzetköziesítésének előmozdítása – mondta.

Lengyel Miklós kiemelte, a Stipendium Hungaricum programba – annak 2013-as indulása óta – több mint 90 külföldi partner és 29 magyar intézmény kapcsolódott be. „Ösztöndíjasaink számára nemcsak versenyképes tudás megszerzésére van lehetőség, hanem a tárca kezdeményezésére magyar, mint idegen nyelv és kultúra képzésen is részt vesznek” – fogalmazott. Megjegyezte: minden lehetséges módon igyekeznek erősíteni a köteléket a fiatalok és a magyar kultúra között.

A politikus beszélt a 2021-ben indult Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról is, amelynek célja, hogy „elősegítse a magyar gyökerekkel rendelkező, diaszpórában élő fiatalok magyarságtudatának, nyelvtudásának fejlesztését, erősítse a Magyarországhoz való kötődésüket.” Jelenleg 120 fiatal tanul a program keretében magyar felsőoktatási intézményekben – ismertette.

Lengyel Miklós úgy vélte, fel kell kelteni az érintett fiatalok érdeklődését Magyarország és saját kulturális örökségük iránt, hogy saját közösségükben öregbítsék hazánk hírnevét és aktívan részt vegyenek a magyar nyelv és kultúra ápolásában, valamint a diaszpóraközösségek erősítésében.

A diaszpórát és szórványt érintő programokra csak akkor lesznek jelentkezők, ha a szülők gondot fordítanak a gyermekeik magyarságtudatának formálására, magyar nyelvi készségeik fejlesztésére már a gyermekek kicsi korától fogva – fűzte hozzá.

A kisebb külhoni közösségek erősítésén keresztül az egész magyar nemzet összetartásáért dolgozunk – jelentette ki.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom