Belföld

György István: Minőségi és ügyfélközpontú területi közigazgatásra van szükség

A kormányhivatal a beruházás megvalósítása mellett megtervezte az épület teljes belső és külső felújítását

Fontos, hogy minőségi, ügyfélközpontú kiszolgálást és feladatellátást biztosítson a területi közigazgatás az emberek számára a 21. században – jelentette ki a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön Nyíregyházán.

György István: Minőségi és ügyfélközpontú területi közigazgatásra van szükség
György István: Minőségi és ügyfélközpontú területi közigazgatásra van szükség
Fotó: MH/Purger Tamás

György István a vármegyeháza felújított tetőszerkezetének átadási ünnepségén arról beszélt, a területi közigazgatás rendszerében a kiegyezés óta nem történt olyan mértékű átalakítás, amelyet most szinte észrevétlenül, az elmúlt tizenkét év alatt végrehajtott a magyar kormány.

A kormányhivatali rendszer 2011-es elindításával, a járási hivatalok és a kormányablakok szervezetének kiépítésével létrejött egy olyan közigazgatási struktúra, amely páratlan színvonalú Európában – fogalmazott az államtitkár.

Megjegyezte, vannak olyan országok, amelyek közigazgatási-informatikai szempontból Magyarország előtt vannak, de komplex szolgáltatásokban „büszkék lehetünk magunkra”, a kormányzatra, a folyamatban résztvevő döntéshozókra, illetve a rendszerben dolgozó kollégákra.

A hatékony és gyors ügyfélkiszolgálás az elsődleges szempont – rögzítette beszédében György István.

Kifejtette, a múlt tisztelete mellett a jól használható, korszerű hivatali épületek létrehozása egyaránt fontos, ennek a programnak egyik eleme a műemléki védettséget élvező vármegyeháza megújítása. Az Alpár Ignác által tervezett, eklektikus stílusban 1891–1892-ben emelt épület tetőszerkezetét hozzávetőleg 500 millió forintból újították fel.

A kormányhivatal a beruházás megvalósítása mellett megtervezte az épület teljes belső és külső felújítását, az elképzelések szerint a költségvetésből megvalósítandó, mintegy 2,8 milliárd forintra becsült munkálatokon túl 750 millió forintból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásai segítségével az energetikai rekonstrukciót is el tudják majd végezni – ismertette György István.

Román István főispán az épület történetét felidézve azt mondta, a korábban számos helyen beázó tetőszerkezet megújításával megelőzték az állagromlást, így ez a nemzedék is hozzájárulhatott ehhez az egyedülálló építészeti-vármegyetörténeti hagyaték megőrzéséhez.

A Vármegyeháza Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyik kiemelkedő értéke – közölte Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke az eseményen.

Kapcsolódó írásaink