Belföld

Folyamatosan segíti a kormányzat a tehetségek felkarolását

A tehetségek felkarolását, támogatását számos programmal folyamatosan segíti a kormányzat – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Pécsen

Folyamatosan segíti a kormányzat a tehetségek felkarolását
Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára megnyitja a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola által szervezett szakmai versenyt
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nagy-Vargha Zsófia a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) zajló program keretében rendezett konferencia megnyitóján kiemelte: Magyarországon sokan vannak, akik a tehetségeket felkarolják, és arra vállalkoznak, hogy elkísérik őket az útjukon, szükség esetén segítséget, támogatást nyújtva nekik.

A helyettes államtitkár köszöntő beszédében hangsúlyozta: ilyen a PTE, valamint az intézmény által indított Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Program, de ebben a munkában partner a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a tárca gondozásában működő Nemzeti Tehetség Program (NTP) is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az NTP keretében – egyebek mellett ösztöndíjak, tehetséggondozó programok, tanulmányi versenyek formájában – minden tehetségterületet elértek az elmúlt 14 évben ez idő alatt, és 19 ezer sikeres projekt valósulhatott meg.

Kitért rá, a tárca portfóliójában olyan sikeres projektek is vannak, mint a tehetségek egyéni fejlesztését támogató Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj vagy a Start Program, amely a vállalkozóvá válást ösztönzi.

Miseta Attila, a PTE rektora úgy vélekedett: a tehetség kitartás, munka nélkül nem ér sokat, a tehetségek támogatása pedig azért kiemelkedően fontos feladat, mert a talentumok lehetősége határtalan: mindig lesz olyan tudományterület, amelyen felfedezéseket lehet tenni – mondta.

Szerencsés helyzetben vannak a mai magyar fiatalok, a kormány ugyanis folyamatosan, újabb és újabb programokkal támogatja a tehetséggondozást – emelte ki a rektor.

A PTE csütörtöki Tehetségnap Konferenciáján a PTE-n a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Program 2022–2023-as évadát zárták le, továbbá az egyetemi Doktorandusz Önkormányzat kiválóságait és témavezetőiket, valamint a PTE Szinapszis Mentorprogramjának középiskolás mentoráltjait és egyetemi mentoraikat ismerték el oklevelekkel.

Kapcsolódó írásaink