Belföld

Kiállítás nyílik a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából

Bemutatják, hogy a honvédség ügye nem távoli, elvont és nehezen érthető tevékenység, hanem a mindennapi életünk része

A Magyar Honvédség múltjába, jelenébe és jövőjébe enged bepillantást a fővárosi Bálnában nyíló, 175 éves a Magyar Honvédség című kiállítás – mondta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a tárlat megnyitóján.

Kiállítás nyílik a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából
A 175 éves a Magyar Honvédség című kiállítás a fővárosi Bálnában a megnyitó napján, 2023. május 2-án. A kiállítás május 9-től látogatható, a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, hogy új útra lépett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, amikor arra vállalkozott, hogy nem hagyományos módon mutassa be a 175 éves Magyar Honvédség múltja mellett kiemelten a jelenét, és bepillantást adjon a jövőjébe is.

A kiállítás megmutatja, hogy a honvédség ügye nem távoli, elvont és nehezen érthető tevékenység, hanem a mindennapi életünk része, már csak a szomszédban zajló orosz–ukrán háború miatt is, amely a biztonságérzetünket nagymértékben megváltoztatta – fogalmazott a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, a kiállítás élményt ad, elvezet a huszároktól egészen 21. századi, digitális haderő mindennapjaihoz, hiszen megtekinthető egy Zalaegerszegen gyártott harci jármű, és harci robotkutyával is lehet találkozni.

A kiállítás május 9-től látogatható, a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött – közölték a szervezők.