Belföld

Hétfőtől két újabb vármegyében startol az új alapellátási ügyeleti rendszer

Május 1-jétől Békés vármegyében és Komárom-Esztergom vármegyében is megkezdi működését az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer – tudatta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-vezetője szombaton.

Hétfőtől két újabb vármegyében startol az új alapellátási ügyeleti rendszer
Győrfi Pál: Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év folyamán fokozatosan lép életbe
Fotó: MH/Purger Tamás

Győrfi Pál azt írta: az ügyeleti alapellátást május 1-jétől Békés vármegyében és Komárom-Esztergom vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítják a betegek számára.

Az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozott vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet címen is elérhetők.

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése – emlékeztetett a vezető. Hozzátette: február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedett az új ügyelet, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is csatlakozott.

Az eddigi tapasztalatokról közölte: a több mint 30 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik, és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja.

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év folyamán fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat mindig tájékoztatni fogják.

A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.

A jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon – közölte Győrfi Pál.

Kapcsolódó írásaink