Belföld

Rétvári Bence: A magyar nemzetnek különleges adomány Ferenc pápa látogatása

A Magyar fohász 2023 című dal hamarosan hallható lesz a rádiókban

Meglehetősen ritka, hogy egy országba ilyen rövid időn belül kétszer is ellátogasson a katolikus egyházfő, ezért Ferenc pápa április végi, újabb budapesti látogatása különleges adomány – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pápalátogatás tiszteletére készített Magyar fohász 2023 című dal bemutatóján szerdán Budapesten.

Rétvári Bence: A magyar nemzetnek különleges adomány Ferenc pápa látogatása
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Ferenc pápa látogatása alkalmából készített Magyar fohász 2023 című dal bemutatóján Budapesten
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Rétvári Bence először annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa 2021 után, két esztendőn belül már második alkalommal látogat Magyarországra. Az államtitkár felidézte egy személyes emlékét, amikor a Vatikánban járva egy XVI. századi történelmi világtérkép Magyarországot ábrázoló részén megpillantotta Vác városát. Számára – mint mondta – ez is kifejezte akkor, mit is jelent a magyar keresztény kultúra.

Elmondta: egy ferences kolostorban, beszélgetések közben fogant meg az a gondolat, hogy egy dallal lehetne tisztelegni az újabb pápalátogatás előtt. Rétvári Bence szerint a különlegességet jelzi, hogy kiváló művészeket sikerült az ügy mögé állítani.

A dallal közvetíthető az az öröm amiatt is, hogy Ferenc pápa mennyire tiszteli a magyarok keresztény hitét, a nemzet megtartó erejét, és azt az egyházfő ki is fejezte – tette hozzá.

Elhangzott a dal bemutatóján, hogy az államtitkár Toldi Tamás énekes-dalszövegírót és Pálinkás Gergely zeneszerzőt bízta meg a dal elkészítésével, ők pedig neves művészeket nyertek meg a produkcióhoz. A bemutatón szintén részt vevő Keresztes Ildikó és Vastagh Csaba énekes hangsúlyozták, hogy bár a dal nem a pápalátogatás hivatalos dala, „ennek nincs különösebb jelentősége, mert ez nem dalverseny”, nem kívánnak versenyezni a hivatalos produkcióval. Mindkét művész megtisztelőnek érezte a felkérést, egy pillanatig sem gondolkoztak azon, hogy elfogadják-e.

Bíznak benne – mondták –, hogy a dal sokakat inspirál majd.

A dal elkészítésében szintén közreműködő, jelenleg külföldön tartózkodó Varga Miklós énekes videóüzenetében mindenkinek szeretettel ajánlotta a dalt, amelyben az énekeseket Szirtes Edina Mókus hegedűn, Heinczinger Mika pedig furulyán kíséri.

A Magyar fohász 2023 című dal hamarosan hallható lesz a rádiókban, a videóklipet pedig április 18-án forgatják, megjelenése az azt követő napokban várható – mondta el az MTI kérdésére Toldi Tamás.

Vastagh Csaba és Keresztes Ildikó énekes a Ferenc pápa látogatása alkalmából készített Magyar fohász 2023 című dal bemutatóján Budapesten
Vastagh Csaba és Keresztes Ildikó énekes a Ferenc pápa látogatása alkalmából készített Magyar fohász 2023 című dal bemutatóján Budapesten
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom