Belföld

Szakmai egyeztetést tartott a BvOP a Magyarországra akkreditált konzulokkal

A találkozón 58 ország képviselője vett részt

Egyre több a külföldi fogvatartott, a magyar börtönökben raboskodó embercsempészek 73 ország állampolgárai, ezért szakmai egyeztetést tartott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a Magyarországra akkreditált konzulokkal – közölte a BvOP az MTI-vel szerdán.

Szakmai egyeztetést tartott a BvOP a Magyarországra akkreditált konzulokkal
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Azt írták, a BvOP által szervezett találkozón 58 ország képviselője vett részt. Schmehl János vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese a konzuli tisztviselőket arról tájékoztatta, drámai mértékben nő a külföldi állampolgárságú fogvatartottak létszáma.

A BvOP tájékoztatása szerint a többségében külföldi állampolgárságú embercsempészek fogvatartása, leginkább a nyelvi nehézségek leküzdése számos pluszfeladatot jelent a büntetés-végrehajtási szervezetnek.

Kiemelték: jelenleg több mint 2500 embercsempész van a hazai börtönökben, akik 73 ország állampolgárai. Egy részük a környező országokból való, mint Románia, Szerbia, Ukrajna vagy Bulgária, másik részük távolabbi, egyebek mellett ázsiai és afrikai országok polgárai, mint például Afganisztán, Algéria, Banglades, Egyiptom, India, Irán, Jemen, Jordánia, Irak vagy Tunézia, de vannak olyan embercsempész fogvatartottak is, akik kubai, dominikai, brazil vagy vietnami származásúak.

A büntetés-végrehajtási szervezet ezért aktív munkakapcsolatot tart fenn a diplomáciai testületekkel. A hazai börtönök – a Bécsi Egyezményben foglalt jogok érvényesítésének elősegítésén túl – folyamatosan friss és aktuális információkkal látják el a konzulátusokat az intézetek működését érintő lényeges változásokról, tudnivalókról és eljárásrendekről – jegyezte meg a BvOP.

A mostani találkozón a diplomaták részletes tájékoztatást kaptak a szervezet agglomerációs központjainak létrehozásáról, a fogvatartásban alkalmazott digitális és technológiai innovációkról, a külföldi állampolgárok befogadásáról, a büntetés-végrehajtási intézetek értesítési és tájékoztatási kötelezettségéről, valamint a külföldi fogvatartottak büntetés-félbeszakításával összefüggő új kormányrendelet szabályairól.

Kapcsolódó írásaink