Belföld

Rétvári Bence: Az önkormányzatok 4,4-esre értékelik a rendőrséget egy 5 fokú skálán

A jó eredmény annak is köszönhető, hogy az elmúlt 12 évben csaknem harmadára csökkent a bűncselekmények száma

Az önkormányzatok egy 5 fokú skálán 4,4-esre értékelik a rendőrség tevékenységét „ közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Rétvári Bence: Az önkormányzatok 4,4-esre értékelik a rendőrséget egy 5 fokú skálán
Rétvári Bence: Az önkormányzatok 4,4-esre értékelik a rendőrséget egy 5 fokú skálán
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Rétvári Bence elmondta, ez annak a 16 pontos kérdőívnek a válaszaiból derül ki, amelyet 1338 önkormányzat juttatott vissza 2022-ben a rendőrséghez.

A rendőrség négyévente méri fel ily módon az önkormányzatok tevékenységükről alkotott véleményét – tette hozzá.

A bűnmegelőzési munkát 4,5-re, a telefonos segélynyújtást 4,6-ra, a felderítést 4,3-ra, a közlekedés kezelését 4,36-ra, a civil szervezetekkel, polgárőrséggel való kapcsolattartást 4,7-re értékelték a települések – ismertette az államtitkár.

A politikus azt mondta: a jó eredmény annak is köszönhető, hogy az elmúlt 12 évben a jogalkotásnak és a rendőrség megerősítésének köszönhetően csaknem harmadára csökkent a bűncselekmények száma.

Míg 2010-ben 447 ezer, addig az elmúlt évben csupán 154 ezer bűncselekmény vált ismertté – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a jövőben is javítani kívánja a kormány a rendőrök megélhetését, így szeptemberben 49 milliárd forint, jövő januárban pedig további 32 milliárd forint jut az állomány béremelésére.

Rétvári Bence közölte: az intézkedések nyomán a francia Ipsos felmérése szerint Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa. A felmérés szerint miközben a svédek 58 százaléka, a belgák és a hollandok 20 százaléka, a németek 15 százaléka tart attól, hogy bűncselekmény áldozatává válik, Magyarországon ez az arány 4 százalék.

Tízből hat francia nem érzi magát biztonságban, a migránsok által lakott negyedekben pedig az emberek 83 százaléka erőteljesebb rendőri jelenlétet szeretne. Németországban is egyre szaporodnak a vasúti késes támadások: egy év alatt ezek száma 166-ról 336-ra nőtt – sorolta.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: érkezett a minisztériumba jelzés olyan orvosok részéről, akik a törvénymódosítás után nem kívánnak az orvosi kamara tagjai maradni.

Rétvári Bence ezzel kapcsolatban azt mondta: az Országgyűlés azért szüntette meg a kötelező orvoskamarai tagságot, mert a testület visszaélt a hatalmával, és etikai eljárással fenyegette az orvosokat.

Szintén kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a múlt heti, a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett sztrájkban a pedagógusoknak kevesebb mint a 2 százaléka vett részt.

A kormány 3 év alatt 75 százalékkal kívánja növelni a pedagógusbéreket, így az átlagos fizetés 777 ezer forintra nő – mondta Rétvári Bence.

Kapcsolódó írásaink