Belföld

Folytatódik az oktatás digitalizációja

Programozható robotok, drónok is érkeznek majd az iskolákba, miközben folytatódni fog a diákok és tanárok notebookokkel történő ellátása Rétvári Bence szerint. Az államtitkár emlékeztetett: az oktatás digitalizációja jól halad, és ennek köszönhető, hogy a koronavírus-járvány hullámai alatt egyszer sem állt le a köznevelési rendszer.

Folytatódik az oktatás digitalizációja
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A következő években is folytatódik a köznevelési rendszer digitális átállásának támogatása – szögezte le Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában közölte, a kormány célja többek között az, hogy valamennyi 5–12. évfolyamos tanuló számára ingyen biztosítson notebookot. A program keretében összesen 579 ezer számítógépet fognak beszerezni, ebből 120 ezret már ki is osztottak a 9. évfolyamos diákok és tanárok között.

A politikus felidézte, a kormány az elmúlt években számos intézkedésével igyekezett elősegíteni a digitális pedagógiai módszerek elterjedését. A 21. század elképzelhetetlen enélkül. Az államtitkár hangsúlyozta, amellett, hogy az 5. és 9. évfolyamos tanulókat és a tanárokat notebookokkal látják el, a jövőben „korszerű tantermi megjelenítő eszközök és a tanulói kreativitást, problémamegoldó képességet fejlesztő eszközök, például programozható robotok, drónok is nagy számban érkeznek majd a hazai iskolákba. A fejlesztések eredményeként Európa egyik legkorszerűbb digitális eszközparkja fog a magyar gyerekek és pedagógusok rendelkezésére állni.”

Az oktatás digitalizációja egyébként 2018 óta tart, s az eddigi eredmények kapcsán Rétvári Bence rámutatott, a fejlesztéseknek és támogatásoknak köszönhető, hogy a világjárvány egyik hulláma alatt sem állt le Magyarországon a köznevelési rendszer, hiszen adottak voltak a tantermen kívüli, digitális munkarendre való átállás alapjai.

Kapcsolódó írásaink