Belföld

Hornung: A bölcsődei hálózat bővítése a nehéz gazdasági helyzetben is fontos a kormánynak

A kormány agglomerációt segítő iskola-, óvoda- és bölcsődefejlesztési programjában fontos szerepet kaptak az önkormányzatok

A bölcsődei hálózat bővítése a nehéz, egész Európát sújtó gazdasági helyzetben is fontos a kormány számára – mondta a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes a Pest vármegyei törökbálinti Apró Léptek Bölcsőde keddi átadásán hozzátette: csaknem tízezer bölcsődei férőhely kialakítása zajlik.

Hornung: A bölcsődei hálózat bővítése a nehéz gazdasági helyzetben is fontos a kormánynak
Hornung: a bölcsődei hálózat bővítése a nehéz gazdasági helyzetben is fontos a kormánynak
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az államtitkár felidézte: a kormány 2010-ben döntött arról, hogy új alapokra helyezi a családpolitikát, és a legfontosabb szempontok között szerepelt, hogy a gyermeket tervező párok ne érezzék tehernek a gyermekvállalást.

Közölte, mára 30-nál több olyan támogatási formát kínálnak a családoknak, amelyek az élet minden szakaszában, minden felmerülő nehézség esetén képesek segítséget nyújtani a családoknak, a gyermek születését megelőző időszaktól egészen az új otthonba költözésig.

Mint mondta, az anyagi támogatásokon túl másfajta intézkedésekkel is szeretnék segíteni a családok boldogulását, így például a bölcsődei intézményrendszer bővítésével.

Ismertetése szerint háromszor annyi, mintegy 1030 településen biztosított a bölcsődei ellátás, mint 2010-ben. Hozzátette: ugyanebben az időszakban mintegy 85 százalékkal növekedett a bölcsődei férőhelyek száma.

Hornung Ágnes úgy látja, a mostani fejlesztésnek köszönhetően a szülők modern, biztonságos környezetben tudhatják gyermekeiket, az ott dolgozók pedig méltó környezetben végezhetik felelősségteljes hivatásukat.

Aradszki András, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Törökbálinton élők száma folyamatosan növekszik, a friss adatok szerint a városnak már csaknem 15 ezer lakosa van.

Emlékeztetett: a kormány agglomerációt segítő iskola-, óvoda- és bölcsődefejlesztési programjában fontos szerepet kaptak az önkormányzatok. Hozzátette: a települések feladata, hogy megfelelően pályázzanak és alkotó módon segítsék a kormányt a közös cél érdekében.

Mint fogalmazott, az ország egyik legkorszerűbb, legszebb és legbarátságosabb bölcsődéje a családközpontú szemléletet is szimbolizálja.

Elek Sándor polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az új épület átadásával egyben elbúcsúznak a Szérűskert bölcsődétől, amely 41 éven keresztül adott otthont a gyerekeknek.

A modern belső terekkel rendelkező új intézményre 2018 szeptemberében nyújtottak be pályázatot, és mintegy 400 millió forint kormányzati támogatást nyertek el.

A város bölcsődei kapacitása a költözés után 80-ról 104 férőhelyesre bővült, a legkisebbeket négy egységben és nyolc csoportban helyezik el – tette hozzá.

Az új bölcsődeépületet Bohn István esperes plébános szentelte meg.

Kapcsolódó írásaink