Belföld

Lázár János: Társadalmi egyeztetés indul a magyar építészeti törvényről

A kormány célja, hogy „a minőségi építészetet” ösztönözze „a bürokratikus építésügy” helyett

A kormány az építésügyet, a településkép-védelmet és a műemlékvédelmet szabályozó összes törvényt felülvizsgálta, és ezeket a magyar építészetről szóló törvényben fogják újrarendszerezni – közölte az építési és közlekedési miniszter hivatalos közösségi oldalán szerdán.

Lázár János: Társadalmi egyeztetés indul a magyar építészeti törvényről
Lázár János: Társadalmi egyeztetés indul a magyar építészeti törvényről
Fotó: MH

Lázár János szerint talán meglepő, hogy a törvénytervezet koncepcióját is társadalmi egyeztetésre bocsátják, de miután a szakma véleményét a témában már kikérték, azt szeretnék, ha „minél nagyobb társadalmi egyetértés támogatná az új szabályrendszert”.

A miniszter úgy fogalmazott, a kormány célja, hogy „a minőségi építészetet” ösztönözze „a bürokratikus építésügy” helyett.

„Ugyanakkor szigorítjuk a szabályokat is, hogy ne épülhessen olyan épület, amely léptékében, stílusában nem illeszkedik a településképbe” – írta Facebook-oldalán Lázár János.

A tárcavezető bejegyzéséhez mellékelte a magyar építészetről szóló törvény részletes koncepcióját, amely a kormányzat hivatalos oldalán, az alábbi linkre kattintva letölthető:

https://kormany.hu/dokumentumtar/a-magyar-epiteszetrol-szolo-torveny-koncepcioja?fbclid=IwAR2t8CrITDtivBlBn_1KLb10hzqO8fC-0MfZhfqbHH0X_FCikM-Addp5OWI

Kapcsolódó írásaink

Minőségi építészet

ĀA Magyar Zene Háza nyerte az egyik legrangosabb amerikai építészeti elismerést, az Architectural Design of the Yeart – közölte a Városliget Zrt. az MTI-vel

Az építészetet kulturális kérdéssé kell tenni!

ĀAz építész szerint a megtörtént helyett érvényesülni kell hagyni a megtörténhetett volna világát. Erhardt Gábor jó házakat akar tervezni és ezzel emelni az épített környezet átlagszínvonalát

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom