Belföld

Magyarország és Kína között kölcsönös tisztelet és bizalom van + VIDEÓ

Vang Ji államtanácsossal Szijjártó Péter is egyeztet

Nyolc és fél évvel ezelőtt találkoztunk először, amikor friss miniszterként Pekingbe utaztam kínai kollégám meghívására. Azóta ez a 15. alkalom, hogy találkozunk, és ezalatt a szakmai együttműködésen túl nyugodtan mondhatom, hogy baráti kapcsolatba kerültünk – írja Szijjártó Péter közösségi oldalán. 

Magyarország és Kína között kölcsönös tisztelet és bizalom van + VIDEÓ
Szijjártó Péter külügyminiszter fogadja Vang Ji államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Vang Yi külügyminiszterként nagyon sokat tett a Kína és Magyarország közötti kapcsolatok fejlesztéséért, amiből hazánk rendkívül sokat profitált.

A legnagyobb kínai vállalatok beruházási térképén Magyarország sorozatosan előkelő helyen szerepel, kereskedelmi forgalmunk pedig rendre 10 milliárd dollár felett alakul.

„Most, hogy kollégám még egy szinttel feljebb lépett, jó reményekkel lehetünk az együttműködés jövője tekintetében„ – jelentette ki Szijjártó Péter.

Objektum doboz

Szűkkörű egyeztetésük első perceiben a tárcavezető arról számolt be, hogy immár tizenötödik alkalommal találkozik a kelet-ázsiai ország külügyminiszterével, akit a barátjának nevezett, és szavai szerint ez is jelentősen hozzájárulhatott a stratégiai, átfogó együttműködés létrejöttéhez.

„Amikor az elmúlt években válságokkal szembesültünk, akkor Magyarország mindig erősebben jött ki ezekből, mint ahogyan belekerült, de ebben abszolút nélkülözhetetlen szerepe volt a magyar-kínai együttműködésnek” - szögezte le.

Példaként a koronavírus-járványt említette, és rámutatott, hogy amikor Európa egésze oltásokra várt, akkor hazánk Kínából tudott vásárolni orvosi eszközöket és vakcinákat, amelyekkel emberek százezreinek az életét mentették meg.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a jelenlegi gazdasági krízis idején „Magyarország minden nehézség ellenére is növekedési pályán tudta tartani a bruttó hazai termékét (GDP)”.

Mint mondta, ez amiatt is sikerülhet, hogy Magyarország éllovas szerepet tölt be az európai gazdaság átalakulása szempontjából vezető iparágban, az átalakulóban lévő autóiparban.

„Ez nagymértékben köszönhető annak, hogy a kínai vállalatok egyre nagyobb mértékben ruháznak be Magyarországon, és a magyar gazdaság valaha volt legnagyobb beruházását is tavaly, a világgazdaság fekete évében jelenthettük be, ami egy kínai beruházás, ezért is jár a köszönet” - jelentette ki.

Vang Ji kiemelte, hogy bár Kína és Magyarország messze van egymástól földrajzilag, a kapcsolat nagyon jól fejlődik.

Hozzátette, kölcsönös tisztelet és bizalom van a felek között, kölcsönösen támogatják egymást a nehézségek megoldásában, és rendkívül jó a vezetők kapcsolata is, ami nagyban hozzájárul a kötelékek erősítéséhez.

Leszögezte: Peking nagyra értékeli, hogy a magyar kormány „Kína-barát politikát” folytat, bizonyos ügyekben támogatást nyújtva a nemzetközi fórumokon.

Aláhúzta, hogy Kína is kész segítséget nyújtani Magyarország szuverenitásának, biztonságának és fejlődésének érdekében.

Kapcsolódó írásaink