Belföld

Átadták a Szent Erzsébet Katolikus Óvodát Karcagon

Átadták a Szent Erzsébet Katolikus Óvodát csütörtökön Karcagon. Az ünnepségen a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, a kormány egyházi oktatási intézmények megújításához, illetve építéséhez adott támogatása a magyar társadalom jövőjét szolgálja.

Átadták a Szent Erzsébet Katolikus Óvodát Karcagon
Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, Szepesi Tibor (Fidesz–KDNP) polgármester, Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Ternyák Csaba, a Magyar Katolikus Egyház Egri Főegyházmegye érseke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, F. Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főispánja, Kovács Miklós Istvánné, a Györffy István Katolikus Általános Iskola igazgatója és Gulyás Zsolt, a karcagi Szent István Király Plébánia plébánosa (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Szent Erzsébet katolikus óvoda átadásán Karcagon 2023. február 16-án.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Soltész Miklós kiemelte: a kormány az utóbbi években olyan döntéseket hozott, amelyek társadalom és az egyházi közösségek szempontjából is meghatározó jelentőségűek voltak. Közülük talán a legfontosabb három célja a családok támogatása, megerősítése, az egyházakkal való viszony rendezése és fejlesztése, valamint a határon túli magyarság és az anyaország kapcsolatának helyreállítása, a külhoni magyarok támogatása volt.

A karcagi óvodaátadó ünnepség bizonyítja, hogy ezekből a célokból sok minden teljesült – állapította meg az államtitkár, emlékeztetve: a kabinet jelentős támogatást nyújtott a katolikus óvodaprogram megvalósításához és ugyancsak fontosnak tartotta, tartja a reformátusok és evangélikusok hasonló fejlesztéseit, továbbá a határon túli óvodaépítéseket, -felújításokat.

Ennek köszönhetően több száz óvoda épült, illetve épül szerte a Kárpát-medencében és több mint 1300 óvoda felújítására, bővítésére kerül sor ebben az időszakban – mondta. Ezek a beruházások, döntések és támogatások pedig jól szolgálták az említett hármas cél elérését – húzta alá. „Óriási vállalás mindez, melynek azonban ma már látszik az értelme, a gyümölcse és mely a társadalmat erősíti, szolgálja majd a következő évtizedekben” – fogalmazott.

Ugyanakkor megjegyezte: a szándékhoz, a kezdeményezéshez ez esetben is szükség volt azokra a partnerekre – egyházakra, pedagógusokra, szakemberekre –, akik a forrásokból épületeket, az épületekben pedig szellemiséget, értékrendet, tartalmat teremtettek, azaz lélekkel töltötték meg azokat.

Felidézte: Karcagon ilyen összefogás eredményeként indult el korábban a katolikus iskola, újultak meg iskolák, templomok és a zsinagóga, továbbá így indulhatott el a most átadott, több mint 900 millió forintos kormányzati támogatásból felépült, négy csoportszobában 80 gyermek befogadására alkalmas létesítményben korszerű, új otthonra talált katolikus óvoda.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy a katolikus egyház az elmúlt években 120-nál több óvodát újíttatott fel, bővíttetett vagy építtetett. Ezen belül az Egri Főegyházmegye „hatalmas feladatot és szerepet vállalva” 32 intézmény esetében valósított meg ilyen fejlesztéseket – tette hozzá.

F. Kovács Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselő az eseményen rámutatott: az egyház, a család és a nemzet közös kincsei a gyermekek, akik a jövőt biztosítják mindannyiunk számára. Ezért fontos és ér meg minden forrást és bele fektetett munkát egy-egy ilyen új intézmény, mellyel gazdagodott a város és a közösség, „amelyért hálát és köszönetet érdemel mindenki, aki részt vállalt annak létrehozásából” – fogalmazott.

Fazekas Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen arról beszélt: az új óvodaépület a katolicizmus mellett a magyarság jövőjébe vetett hitének is megtestesítője és hajléka. Emellett olyan szellemi közösség és műhely, amely Karcag életében fontos szerepet tölthet be a jövőben.

Szepesi Tibor (Fidesz–KDNP), a város polgármestere elmondta: egy település életében vannak évtizedekre, évszázadokra meghatározó dátumok. Ez a mai egy ilyen időpont, hiszen az iskola átvétele óta eltelt időszak sok apró jele mutatja, „egyre meghatározóbb a városban az a szellemiségében és a tanulók viselkedéskultúrájában is tetten érhető nevelési-oktatási tradíció, mely a katolikus egyházat történelmi időkre visszamenőleg jellemzi” – mondta a polgármester.

Kapcsolódó írásaink