Belföld

Új hírek jelentek meg az Északi Áramlat gázvezetékeket ért támadásokról

A nyugati média a felelőségét kérdését időnként "megfejtett rejtélyként" kezeli

Egyre kínosabbá váló hallgatás után, új hírek jelentek meg az Északi Áramlatot ért támadásról. Európa szempontjából az orosz–ukrán háború eddig legsúlyosabb eseményét alighanem az Északi Áramlat tavaly őszi felrobbantása jelentette. A második világháború óta nem volt példa arra, hogy ilyen támadás érje az EU kritikus infrastruktúráját.  Igy az eset érthető módonaz egész kontinenst megrázta – mondja Hortay Olivér  a közösségi oldalára feltöltött videójában. 

Új hírek jelentek meg az Északi Áramlat gázvezetékeket ért támadásokról
Hortay Olivér: Az energiaárak mesterséges emelésére nincs szükség
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Azóta folyik a találgatás arról, hogy vajon ki szervezhette az akciót. A nyugati média a felelőségét kérdését időnként „megfejtett rejtélyként” kezeli, máskor Oroszországhoz kapcsolja. 

Az nem teljesen világos, hogy az oroszoknak miért érte volna meg a részben saját tulajdonban álló vezetéküket.  Ráadásul azóta az is kiderült, hogy Oroszország felbecsülte e javítási költségeit is, amit az Amerikai New York Times úgy kommentált, hogy az „bonyolítja a támadás mögötti elméleteket”. 

Hozzátette, bár az USA lehetséges szerepét  a nagy nyugati lapok alig értették, az a közösségi médiában futótűzként terjedt. Kínosan öregedő felvétellé vált pl. Joe Biden, amerikai elnök korábbi nyilatkozata. „Nem lesz többé Északi Áramlat–2. Véget vetünk neki.”

De sokan megosztották Antony Blinken amerikai külügyminiszter robbanás utáni kommentárját is: „Ez egy óriási lehetőség, hogy egyszer és mindenkorra megszünjön az orosz gáztól való függőség.”

Sokatmondó továbbá Viktoria Nuland külügyi államtitkár nyilatkozata is. „Cruz szenátorúrhoz hasonlóan én is, és szerintem a kormányzat is nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat–2. most már egy fémdarab a tenger fenekén.”

Mint mondja, egészen néhány nappal ezelőttig úgy tűnt, hogy a kínos nyilatkozatokon túl további érdemi információt nem fogunk kapni az incidensről, aztán jött Seymour Hersh. A Pulitzer- díjas amerikai újságíró egy meglehetősen részletes cikkben ad magyarázatot többek között arra, hogy az USA hogyan tervezte meg a robbantást, hol képezték ki a résztvevőket, milyen eszközöket használtak és melyek voltak  a közreműködő országok.

Rámutat arra is, hogy az írás tele van súlyos felvetésekkel: például Hersh rámutat, hogy Biden közvetlenül a német kancellárral történt egyeztetés után nyilatkozta azt, hogy véget vet a vezetéknek vagy, hogy Norvégai milyen fontos szerepet játszhatott az akció lebonyolításában. Utóbbi egészen másmilyen megvilágításba helyezi azt a hírt is, hogy a legnagyobb  Norvég gázvállalt tavaly 75 milliárd dolláros rekordprofitot ért el. 

A Fehér Ház azonnal reagált: „teljesen hamisnak” nevezte a cikk állításait, de alternatív magyarázatot sem az USA, sem más a vizsgálatban részt vevő ország  nem adott. 

Az Északi Áramlat elleni szabotázsakció rendkívül súlyos eset, aminek a felelősét fel kell tárni. Az európaiaknak joguk van tudni az igazságot – zárta videóját Hortay Olivér. 

Kapcsolódó írásaink