Belföld

Kunhalmi ellen szövetkezhet a DK és a Momentum

Az MSZP társelnöke többször is keményen nekiment Gyurcsányéknak

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes kiszorítására törekszik a DK az országgyűlési választáson, ennek érdekében pedig a Momentummal szövetkezne az önkormányzati megméretésen – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a terv a szocialista pártban nem okozott meglepetést, ugyanakkor mégsem aggódnak különösebben emiatt.

Kunhalmi ellen szövetkezhet a DK és a Momentum
Kunhalmi Ágnes
Fotó: MH archív/Katona László

Bár a baloldali pártok állítása szerint egyelőre csupán puhatolózó egyeztetések zajlanak közöttük, a lap több forrásból is úgy értesült: kiegyezhetett egymással a DK és a Momentum a XVIII. kerületben. Forrásaik elmondása szerint az alku lényege, hogy a Momentum jövőre, az önkormányzati választásokon a támogatásáról biztosítja a DK fővárosi frakcióvezetőjeként is tevékenykedő polgármestert, Szaniszló Sándort, cserébe Gyurcsányék 2026-ban a Momentum jelöltjét támogatnák az országgyűlési választáson, a XVIII. kerületi központú egyéni választókerületben. Ebben, a budapesti 15. számú választókerületben jelenleg Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az egyéni országgyűlési képviselő, aki 2018-ban és 2022-ben is megnyerte a körzetet, az utóbbi időben pedig látványosan kritizálta a fővárosi DK-s polgármestereket a rezsitámogatás elmaradása miatt. 

A Momentum jelöltje a hírek szerint Stummer János lenne, aki a 2022-es választási vereség után visszaköltözött Budapestre, és éppen a XVIII. kerületi önkormányzatnál kezdett dolgozni. Az egykori jobbikos politikus ekkortájt jelentette be azt is, hogy belép a Momentumba. Stummer Gyulán született, Békés megyében nőtt fel, de Budapesten kezdett politizálni, 2010-től a Jobbik jelöltje volt a VIII. kerületben az országgyűlési és az önkormányzati választásokon is, huzamosabb ideig pedig a Jobbik budapesti elnöke is volt. Stummer a tavalyi választások előtt próbálta magát „átmaszkírozni” újra Békés vármegyeivé, ugyanis kinézte magának a békéscsabai központú választókerületet. A baloldali előválasztáson nyert is, de az országgyűlési választásokon leszerepelt: összellenzéki jelöltként mindössze a szavazatok negyven százalékát sikerült megszereznie, amivel a második helyen végzett a fideszes Herczeg Tamás mögött. Utóbb ő maga posztolt arról, hogy a kampány idejére egy bérelt ingatlanba költözött Békéscsabára a családjával, amit a választási vereség után fel kellett adniuk. 

A Magyar Nemzet MSZP-s forrásait nem lepte meg a lap értesülése, sőt mint egyikük fogalmazott, már régóta tudnak arról, hogy Gyurcsány Ferencéknek szándékukban áll Kunhalmi kiszorítása. Mindazonáltal a szocialisták nem aggódnak különösebben a terv miatt. Elmondásuk szerint főként azért nem, mert az még nagyon távoli, és két feltételnek kellene teljesülnie hozzá. Egyrészt kérdés, hogy − akár a Momentum támogatásával − Szaniszló Sándor valóban meg tudja-e tartani a polgármesteri székét, másrészt bizonytalan az is, hogy két évvel később Gyurcsányék valóban betartják-e az ígéretüket.  De leginkább az kétséges, hogy egy Stummer nevű, Békés megyéből származó egykori jobbikos politikus mennyire alkalmas arra, hogy legyőzze Kunhalmi Ágnest, aki egymás után kétszer is hozta a körzetet – fogalmazott az egyik MSZP-s forrás. 

Kunhalmi nemrég keményen nekiment a DK-nak amiatt is, hogy számos szocialista politikust követően Horváth Attila, Szombathely MSZP-s alpolgármestere és Kopcsándi József, Szombathely MSZP-s önkormányzati képviselője is a Gyurcsány-pártban folytatja a karrierjét. Az MSZP társelnöke a Spirit FM-ben úgy fogalmazott: az érintett politikusok nem önkéntesen mennek ide vagy oda. „Sok polgármester jelzi azt a nyomásgyakorlást, hogy ha valaki nem akar a választásokon kétfrontos csatát vívni, ha nyugalmat akar maga körül, akkor bizony meg kell állapodni” – mondta. Arra a kérdésre, hogy a DK zsarolja-e a polgármestereket, úgy reagált: ő csak azt mondja, amit a polgármesterek jeleztek neki, hogy meg kell kötni az alkukat más pártokkal. Arra a felvetésre, hogy akár Gyurcsány Ferenccel vagy Dobrev Klárával beszél-e minderről, az MSZP társelnöke azt mondta: korábban megtette ezt, ám próbálkozása falra hányt borsónak bizonyult.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom